Skip to main content

Masai Big Cats Project

vanaf 2295,-
Masai Mara, Kenia
2 tot 12 weken

Bescherm de leeuwen, luipaarden
en cheeta's in Kenia

Sluit je aan bij dit bijzondere Masai Big Cats vrijwilligerswerk project. Aan de rand van het Masai Mara National Reserve in Kenia krijg je een zeldzame kans om onderzoek te doen naar de 3 meest iconische grote katten van Afrika: leeuwen, luipaarden en de cheetah. In dit meest noordelijk gelegen deel van het Serengeti-Mara ecosysteem, waar het Masai Mara natuurreservaat gelegen is, leven miljoenen wilde dieren waaronder de Big 5. Laat je onderdompelen in het wilde achterland van Oost-Afrika en wees getuige van spectaculaire natuur voorstellingen die de dieren in het wild laten zien. De meest bekende van dit gebied is natuurlijk de jaarlijkse Great Migration. Van Zuid-Serengeti in Tanzania naar het Noorden van de Masai Mara in Kenia migreren ieder jaar ruim 2 miljoen dieren, zoals wildebeesten, zebra’s, gazelles en impala’s.

Jouw impact als vrijwilliger

Door middel van onderzoek en educatie proberen de vrijwilligers van het Masai Big Cats Project een balans te vinden tussen de Masai en de bedreigde diersoorten in hun omgeving. Er worden verschillende onderzoeken gedaan naar het leefgebied van leeuwen, cheetahs en luipaarden. Maar ook het monitoren van de olifanten in het natuurreservaat staat op de takenlijst van de vrijwilligers. Daarnaast ga je de Masai helpen door jongeren bewust te maken van het natuurbehoud en geef les op de Koiyaki Guiding School.

Wil je het Masai Big Cats vrijwilligerswerk project combineren of liever alleen op een tropisch eiland als vrijwilliger werken? Bekijk dan het project Dolfijnen & Koraal Bescherming op Zanzibar, het bounty eiland voor de kust van Tanzania.

Inclusief

 • Hulp voor vertrek
 • Accommodatie tijdens je verblijf
 • 3 maaltijden per dag gekookt door een lokale chef-kok (alleen doordeweeks)
 • Vliegveld transfers
 • Transport van en naar project
 • 24/7 ondersteuning door ervaren internationale en lokale medewerkers
 • Volledige oriëntatie om ervoor te zorgen dat je verantwoord bijdraagt
 • Projectkosten en benodigdheden

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • Visum
 • Optionele activiteiten
 • Persoonlijke uitgaven
 • Maaltijden in het weekend
 • $25,- USD donatie aan het Sustainability Fund

Werkzaamheden

 • Onderzoek naar wilde dieren in een reservaat dat bekend staat om zijn grote katten in het wild
 • Wees getuige van de Afrikaanse schoonheid tijdens safaritochten door Naboisho Conservancy
 • Maak je handen vuil door instandhoudingswerkzaamheden uit te voeren, zoals het verwijderen van invasieve soorten
 • Draag bij aan de ontwikkeling van de gemeenschap door jonge Masai-inwoners Engels te leren en andere vaardigheden die hen zullen helpen om een safari gids te worden
 • Doe mee met educatieve workshops die de lokale bevolking helpen het belang van natuurbehoud te begrijpen
 • Breng tijd door met Masai-krijgers, leer over hun unieke cultuur en luister naar verhalen over hun leven in Kenia
 • Leef midden in de ongetemde Afrikaanse bush en ervaar enkele van de meest authentieke natuurbelevenissen die het continent te bieden heeft

Werkgebieden

Monitoren van de Big Cats

Als vrijwilliger dragen de gegevens die je verzamelt bij aan het Mara Predator Conservation Program; een initiatief van het Kenya Wildlife Trust. Dit programma brengt de gemeenschap, natuurbeschermers en toerismekampen in Naboisho Conservancy samen om de toekomst van leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden in de Mara-natuurgebieden veilig te stellen door het gedrag van dieren in het wild te volgen en te begrijpen. Je gaat dagelijks op safari om grote katten te identificeren en te volgen, evenals opmerkelijke olifantenstieren en matriarchen die door het reservaat bewegen. De gegevens zullen vervolgens worden ingevoerd in relevante databases om beheerplannen voor natuurbehoud en een breder instandhoudingsbeleid te informeren.

Wildtellingen

Voer regelmatig wildtellingen uit langs gebieden om de verspreiding van dieren in het wild over het natuurreservaat en hun trends in de loop van de tijd te volgen. Dit maakt instandhoudingsinspanningen mogelijk door de verbeteringen in de dichtheid van dieren in het wild en bewegingspatronen in het natuurreservaat te meten. Vrijwilligers verzamelen met name gegevens over waarnemingen van olifanten, waaronder de locatie, grootte en samenstelling van olifantsgroepen. Olifanten hebben enorme verspreidingsgebieden nodig en verplaatsen zich tussen Masai Mara National Reserve, naburige natuurgebieden en gemeenschapsland. Deze gegevens worden regelmatig beoordeeld door het natuurbeschermingsbeheer en worden ook gedeeld met onderzoekers om gecoördineerde ecologische monitoringinspanningen te garanderen, verspreid over het Greater Mara-landschap.

Koiyaki Guiding School

Koiyaki Guiding School is een faciliteit die kwaliteitsonderwijs biedt in het begeleiden en behouden van lokale Masai-jongeren die betrokken willen raken bij de toeristenindustrie door een safari gids te worden. Masai-gidsen kunnen via de school een certificering behalen bij de Kenya Professional Safari Guides Association. In de afgelopen tien jaar zijn honderden Masai-jongeren afgestudeerd en hebben werk gevonden in de eco-toeristische industrie. Door les te geven, help je werkgelegenheid te creëren voor leden van de gemeenschap, promoot en stimuleer je het behoud van het Masai Mara-ecosysteem en ontmoet en praat je met de lokale bevolking die een intiem inzicht zal geven in hun gemeenschap, cultuur en land. Enkele van de onderwerpen die vrijwilligers behandelen, zijn klantenservice, richtlijnen, talen, cultuur en nog veel meer.

Betrokkenheid van de gemeenschap

Gemeenschapseducatie en empowerment zijn onlosmakelijk verbonden met inspanningen om dieren in het wild te beschermen. Er zijn verschillende scholen in de buurt, maar veel daarvan hebben geen basisvoorzieningen en worden geplaagd door een tekort aan leraren. Vrijwilligers werken samen met leerlingen van de plaatselijke basisscholen om het bewustzijn van het belang van natuurbehoud te vergroten.

Vrijwilligers ontwikkelen lesplannen en voeren deze wekelijks uit bij Wildlife Club op de basisscholen. Dit heeft geleid tot een toename van 70% van de deelname van studenten aan de natuurclubs van hun school, waardoor een passie voor dieren in het wild bij de volgende generatie wordt gewekt.

Extra informatie

Masai Big Cats Projectkosten

– 2 weken €2295,-
– 3 weken €2695,-
– 4 weken €3045,-
– 5 weken €3345,-
– 6 weken €3645,-
– 7 weken €3945,-
– 8 weken €4245,-
– 9 weken €4545,-
– 10 weken €4745,-
– 11 weken €5045,-
– 12 weken €5345,-

Vliegveld transfers

Zorg ervoor dat je op de zondag tussen 06.00 en 22.00 uur aankomt op het vliegveld van Nairobi Jomo Kenyatta in Kenia. Je verblijft op zondagavond in het Limuru vrijwilligershuis en vertrekt op maandagochtend rond 08.00 uur naar Masai Mara. Je kan een vlucht boeken voor de maandag waarop je project afloopt, maar dan wel pas na 21.30 uur. Lukt dit niet, dan raden wij aan om een hotel te boeken bij het vliegveld, zodat je op dinsdag terug kan vliegen.

Locatie

Je verblijf in Kenia is een unieke locatie midden in de Afrikaanse bush. Je woont in een vrijwilligershuis in Naboisho Conservancy, een uitgestrekte savanne-wildernis die deel uitmaakt van het Serengeti en Masai Mara ecosysteem. Dit speciale ecosysteem is een hotspot voor dieren in het wild, dus je valt in slaap met het geluid van brullende leeuwen, lachende hyena’s en duizenden gnoes en antilopen die door de grote vlaktes zwerven.

Naboisho Conservancy ligt in de Great Rift Valley in de zuidwestelijke regio van Kenia en deelt een omheinde grens met het Masai Mara National Reserve. Mara, zoals het bekend is, heeft de hoogste dichtheid aan dieren in het wild op het continent, inclusief alle grote katten in Afrika en aanzienlijke olifanten- en giraffenpopulaties. Naboisho Conservancy is de thuisbasis van zeldzame soorten zoals aardvarkens, karakalen, aardwolven en honingsdassen.

Accommodatie

Je accommodatie tijdens het Masai Big Cats Project is een echt authentiek en comfortabel safari kamp, omgeven door de natuur. Je hebt de keuze uit gedeelde kamers, grote safari tenten of privé safari tenten voor 1 persoon. De maaltijden worden bereid door een chef-kok van de lokale gemeenschap, en er is een buitenruimte waar je kunt kletsen met andere vrijwilligers. Geniet van de zon en luister op de achtergrond naar de wilde geluiden van Afrika.

Maaltijden

Doordeweeks worden er 3 maaltijden en drinkwater verstrekt. Het ontbijt is in continentale stijl met thee, koffie, sap, ontbijtgranen en toast met jam en pindakaas. Pannenkoeken, eieren, spek, worstjes en wentelteefjes worden ook afwisselend geserveerd. Lunch en diner zijn normaal gesproken een warme maaltijd, met een gevarieerd menu met lokale en internationale gerechten. Ze kunnen aan de meeste dieetwensen voldoen als je dit voor aankomst meldt.

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van het Masai Big Cat vrijwilligersproject in Kenia.

Projecten combineren

Ja, het is zeker mogelijk om projecten te combineren. Kijk bij onze andere vrijwilligersprojecten en laat ons weten wat je wensen zijn.

Vrije tijd

Met een basiskamp midden in een prachtig privé reservaat, zijn er eindeloze mogelijkheden om het wonder van de Afrikaanse wildernis te ervaren. Filmavonden onder de sterrenhemel, kampvuur avonden en bush diners zijn regelmatige evenementen op de kalender van dit vrijwilligersproject. Je kunt ook een wandeling maken naar het naburige safari kamp Eagle View voor een drankje of gewoon achterover leunen en kijken hoe de dieren in het wild de drinkplaats bezoeken. Het Masai Mara National Reserve is een speeltuin tijdens je verblijf in Kenia. Breng je vrije tijd door met een safari door de wilde landschappen op zoek naar olifanten, leeuwen, neushoorns en andere iconische Afrikaanse dieren in het wild. Of wees getuige van het Mara-gebied vanuit de lucht tijdens een heteluchtballon safari voor een ervaring die je nooit zult vergeten!

Kenia is de thuisbasis van Afrika’s mooiste stranden. In het weekend kun je naar de kust gaan en genieten van het zonovergoten zand en het warme water van de Indische Oceaan bij Mombasa Beach, Watamu Beach en Diani Beach. Mombasa Beach is uitstekend geschikt om te zwemmen en te smullen van verse zeevruchten in de strandhutten met zeevruchten, terwijl Watamu Beach ongelooflijke snorkel- en duikexpedities biedt.

Klimaat

Het natte seizoen begint in november en duurt tot mei, maar er zijn een paar droge maanden in januari en februari. De dagen zijn vaak bewolkt, met buien in de middag en kille ochtenden met temperaturen die rond de 13° C schommelen. Het droge seizoen is van juni tot oktober. Je zult overdag genieten van warm weer, hoewel er af en toe een bui kan zijn en ’s nachts is het lekker fris.

Verblijf verlengen

Zou je eventueel langer dan 12 weken willen werken bij het Masai Big Cats project, laat het ons dan weten. In overleg met de organisatie kunnen we eventueel een uitzondering voor je maken.

Toelatingseisen

Je moet 17 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan dit project in Kenia. Daarnaast is een passie voor wilde dieren natuurlijk een vereiste.

WiFi

WiFi is overdag beschikbaar bij de lokale school. Dit is een korte wandeling (ongeveer 200 meter) van de accommodatie. Als je ’s nachts wilt internetten, dan zal je een lokale simkaart moeten aanschaffen.

Visum

Je hebt een toeristenvisum nodig als je in Kenia vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Dit kun je zelf regelen via de Keniaanse Ambassade of via een visumbureau zoals e-visums.nl. Voor meer informatie over de aanbevolen vaccinaties voor Kenia breng je de website van Thuisvaccinatie.nl een bezoekje.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je een vraag? WhatsApp dan met ons via +31(0)6 4300 7911

Plan een belafspraak in met onze professionele reisexpert Joey

Stuur je vraag over deze reis naar info@oaktravel.nl

Ik ga op reis, maar wat neem ik mee...?!

Je hebt besloten om de sprong te wagen naar een verre bestemming en je reis staat voor de deur… Supertof natuurlijk, maar wat nu?

Of je nu van plan bent om te surfen, vrijwilligerswerk te doen, te werken of gewoon gaat backpacken in het buitenland. Elke verre reis kun je het beste van tevoren goed plannen en daarom is een inpaklijst ontzettend handig tijdens je reisvoorbereiding.

Vul hieronder je e-mailadres in en ontdek
onze handige inpaklijst en Facebook Groep!