Sport & Surf Kidsclub

vanaf 945,-
Kaapstad
2 tot 10 weken

Sport & Surf met de kinderen
uit de townships

De provincie West-Kaap, de basis van de Sport & Surf Kidsclub, is een cultureel divers gebied van Zuid-Afrika. Het vrijwilligersproject Sport & Surf Kidsclub is opgezet voor de kinderen die wonen in de nabijgelegen townships, bekend als Dunoon en Wolwerivier. De meeste kinderen die hier opgroeien spreken Engels, maar hun thuistaal kan Afrikaans of Xhosa zijn. De huizen waarin ze wonen zijn vaak gebouwd van schroot en tweedehands hout, en meestal hebben ze geen stromend water in huis. Veertig procent van de gezinnen in deze gebieden heeft geen mannelijk gezinshoofd en de kinderen hebben vaak niemand die toezicht houdt op hun studievoortgang of naschoolse activiteiten.

Door gebrek aan financiering wordt er zeer weinig lichamelijke opvoeding gegeven aan de kinderen in de kleuterscholen en basisscholen, wat ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken. Om deze reden help je als vrijwilliger ’s ochtends in de EduCare Centers bij de plaatselijke township door leuke spelletjes en lessen te geven aan kinderen van 3 tot 7 jaar oud. ’s Middags werk je met kinderen van 10 tot 15 jaar, en ontwikkel je belangrijke vaardigheden en waardevolle levenslessen door middel van avontuurlijke sportactiviteiten. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het programma, aangezien alcohol- en drugsmisbruik veel voorkomen in de townships waar ze wonen, en op deze leeftijd zijn ze bijzonder vatbaar voor rekrutering door lokale bendes.

Wist je dat sport en beweging zoals gymlessen geen deel uitmaken op de scholen in Zambia? Dit komt mede door de beperkte middelen en een gebrek aan bekwame sportleraren. Daarom is tijdens het Sport & Community Project jouw inbreng als vrijwilliger van vitaal belang!

Inclusief

 • Hulp voor vertrek
 • Vliegveld ophaalservice
 • 2-daagse oriëntatie in Kaapstad (Stadswandeling en BBQ)
 • Accommodatie tijdens je verblijf
 • 3 maaltijden per dag
 • Wekelijkse sociale activiteiten
 • Minimaal één keer per week professionele surfles
 • Sport & Surf benodigdheden
 • Transport van en naar de projecten
 • 24-uur ondersteuning en begeleiding
 • Donatie aan het project

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Visum (indien nodig)
 • Persoonlijke uitgaven

Hoogtepunten

 • Leer zelf surfen
 • Assisteer binnen het onderwijs
 • Assisteer bij het lesgeven van sportprogramma’s
 • Leer de kinderen surfen
 • Leer zelf skateboarden
 • Help kinderen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van leven, sport en onderwijs
 • Leer de kinderen skateboarden
 • Help bij computer lessen
 • Ervaring opdoen in het werken met kinderen binnen een organisatie
 • Geef kinderen nieuwe ervaringen
 • Leer meer over de Zuid-Afrikaanse culturen en manier van leven
 • Ontwikkel nieuwe vriendschappen

Oriëntatie

Dag 1 - Aankomst Kaapstad (zaterdag)

Na aankomst op het vliegveld word je opgehaald en naar een 5-sterren hostel gebracht. Nadat je gesetteld bent krijg je een rondleiding en ontvangt een map van het gebied. Verken de omgeving zelf, zoals het strand, winkels, bars en restaurants. ’s Avonds word je in het hostel verwacht voor een welkomstmaaltijd (BBQ).

Dag 2 - Kaapstad verkennen (zondag)

Begin de dag met een ontbijt, terwijl de gids je wat meer verteld over het bussysteem in Kaapstad. Vandaag maak je een wandeltocht langs historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel ‘De Goede Hoop’ en ‘Grand Parade’. Kom meer te weten over het leven onder de Apartheid in Zuid-Afrika in de parlementsgebouwen en het District Six Museum. Koop ook Afrikaanse kunst en kunstnijverheid op de Green Market Square en St. George’s Mall.

Na de genoemde activiteiten kun je zelf een bus nemen of naar het Victoria & Alfred Waterfront lopen. Leun achterover en drink een heerlijke koffie, geniet van wat verse vis en kijk naar de schepen in de drukke haven of loop rond en bezoek de winkels, markten en luister naar de muzikanten. Als alternatief kun je ook een kabelbaan naar de Tafelberg nemen en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad, of een bezoek brengen aan het beroemde Robbeneiland waar Nelson Mandela tijdens de Apartheid in de gevangenis zat.

Vanaf dag 3 - Vrijwilligerswerk (maandag)

Na het ontbijt ga je als vrijwilliger aan het werk in de Sport & Surf Kidsclub. Je maakt kennis met de stafleden en zij vertellen je wat er deze week op de planning staat. Je werkt van maandag tot en met vrijdag en eventueel op de zaterdag (als je zin hebt). Dinsdag tot en met zaterdag is actief bezig zijn met de kinderen, maar op de maandag is er een kantoordag ingepland. Help bij de weekplanning, onderhoud de apparatuur, het opnieuw inrichten van opslagruimtes, het sorteren van donaties en nog veel meer gezellig kantoor werk.

Het bijzondere werk van een vrijwilliger

Dit project is een geweldige manier voor vrijwilligers om ervaring op te doen in het werken met kinderen en groepen. Nieuwe buitenactiviteiten leren, zoals zwemmen, boksen, spikeball surfen en skateboarden. Vrijwilligers krijgen professionele les, zodat ze kunnen helpen bij het lesgeven aan de kinderen. Het project wordt uitgevoerd als een wekelijks leerplan voor kansarme jongeren van een van de plaatselijke scholen. Het belangrijkste doel is om de kinderen na schooltijd bezig en van de straat te houden. Vrijwilligers helpen om waardevolle levenslessen te geven door middel van avontuurlijke activiteiten, teamwork, educatieve lessen en sport. Voor de meeste kinderen is dit het hoogtepunt van hun dag, daarom wordt het ook gebruikt als een stimulans voor hen om het goed te doen op school, waardoor ze een betere kans krijgen op een goede toekomst.

Extra informatie

Sport & Surf Kidsclub Projectkosten

– 2 weken €945,-
– 3 weken €1220,-
– 4 weken €1495,-
– 5 weken €1770,-
– 6 weken €2045,-
– 7 weken €2320,-
– 8 weken €2595,-
– 9 weken €2870,-
– 10 weken €3145,-

Vliegveld transfers

We verwachten je op zaterdag op het internationale vliegveld van Kaapstad in Zuid-Afrika. Je kunt op die dag op ieder moment aankomen. Er staat een chauffeur voor je klaar die je naar de accommodatie in Kaapstad brengt. Hier begint je 2-daagse introductie, voordat je op maandag start met het vrijwilligersproject.

Locatie

Kaapstad is officieel een van de mooiste steden ter wereld. Omlijst tussen oceanen en bergen, is het omgeven door ongelooflijke natuurlijke schoonheid, met de Tafelberg, een van de zeven natuurwonderen van de wereld, een absoluut hoogtepunt. Kaapstad is ook een plaats met een enorme diversiteit, levendige culturen en een bruisend nachtleven.

Het leven hier is dynamisch en interessant, en weekenden bieden je een enorme variëteit aan spannende activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld naar de top van de Tafelberg gaan, paragliden en met een kajak de oceaan op. Of ga wat rondhangen op een van de vele stranden, wijn drinken bij prachtige wijngaarden, op safari gaan, genieten van enkele van de beste restaurants van Afrika en ga zelfs de lucht in tijdens een helikoptervlucht boven de stad. Voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in het verkennen van de Zuid-Afrikaanse cultuur, wat dacht je van een bezoek aan het historische Robbeneiland of een gratis wandeltocht door de stad om meer te weten te komen over Apartheid?

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een van de vrijwilligershuizen met slaapkamers voor 2 tot 5 personen. Alle huizen zijn voorzien van elektriciteit, WiFi, warm water, een keuken, gemeenschappelijke badkamers (met douche en toilet), bedden met linnengoed en een kussen (geen handdoeken). Upgrades naar een privé kamer zijn beschikbaar tegen een toeslag.

Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het netjes houden van hun eigen kamer en vrijwilligershuis. De badkamers worden elke dag schoongemaakt door het personeel en het beddengoed wordt één keer per week verschoond. De vrijwilligershuizen liggen op loopafstand van winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden, bushaltes en het strand.

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van het Sport & Surf Kidsclub vrijwilligersproject in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Kledingvoorschrift

Hoewel de kledingvoorschriften voor de vrijwilligers erg verwesterd is, zijn de townships nog steeds erg gevoelig voor het blootstellen van bepaalde delen van je lichaam. Zorg ervoor dat je kleding draagt die je dijen, buik en borst bedekt voor de tijden dat je op school en bij de kinderen bent.

Winterseizoen

Houd er rekening mee dat mei tot en met september wintermaanden zijn en dat het behoorlijk fris kan worden met een gemiddelde temperatuur variërend van 5 graden Celsius ’s nachts tot 15 graden Celsius overdag. Zorg ervoor dat je voldoende warme kleding inpakt als je een reis in deze periode plant.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties verlopen de projecten iets anders en volg je het kidsclub vakantierooster. De activiteiten zijn afhankelijk van het weer, de vakantieduur en het aantal aanwezigen. Het doel van het kidsclub vakantieprogramma is dat de kinderen plezier hebben en ze van de straat houden. De activiteiten in deze tijd zijn minder gestructureerd en meer gericht op het plezier van de kinderen.

Let op! Als er voor een kidsclub vakantieactiviteit een toegangsprijs vereist is, moeten vrijwilligers voor zichzelf betalen. De programmakosten worden alleen gebruikt om de toegang voor de kinderen te dekken, maar ze proberen zoveel mogelijk gratis evenementen te plannen.

Projecten combineren

Ja, het is zeker mogelijk om de Sport & Surf Kidsclub met andere projecten te combineren. Kijk bij onze vrijwilligersprojecten en laat ons weten wat je wensen zijn.

Rooster

Maandag
Help bij de weekplanning, onderhoud de apparatuur, het opnieuw inrichten van opslagruimtes, het sorteren van donaties en nog veel meer gezellig kantoor werk.
Dinsdag
In de ochtend assisteren op een school en ’s middags surfen, zwemmen, skaten en sporten met de kinderen.
Woensdag
In de ochtend assisteren op een school en ’s middags surfen, zwemmen, skaten en sporten met de kinderen.
Donderdag
In de ochtend assisteren op een school en ’s middags surfen, zwemmen, skaten en sporten met de kinderen.
Vrijdag
In de ochtend assisteren op een school en ’s middags surfles.
Zaterdag
Vrije dag of activiteiten ondernemen met de kinderen
Zondag
Vrije dag

Maaltijden

Er zijn 3 maaltijden per dag inbegrepen. Als je dieetwensen hebt, dient je dit voor aankomst aan ons door te geven. Het project zal zijn best doen om hieraan tegemoet te komen, maar het kan zijn dat je eigen voedsel moet aanvullen. Er zijn verschillende supermarkten in de buurt, dus dat moet geen probleem zijn. Er zijn verder koelkasten beschikbaar voor persoonlijk eten en frisdrank van vrijwilligers. Thee en koffie zijn gratis verkrijgbaar, alle andere dranken zijn voor eigen rekening.

Verblijf verlengen

Zou je eventueel langer dan 10 weken willen werken bij de Sport & Surf Kidsclub in Zuid-Afrika, laat het ons dan weten. In overleg met de organisatie kunnen we eventueel een uitzondering voor je maken.

Surflessen

Vrijwilligers krijgen de kans om te leren surfen met een professionele instructeur en krijgen minimaal één surfles per week. Extra surflessen kunnen geboekt worden tegen een meerprijs.

Toelatingseisen

Je moet 17 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan de Surf & Sport Kidsclub in Kaapstad. Daarnaast is het verplicht om een ‘verklaring omtrent gedrag’ aan te vragen.

Visum

Je hebt geen toeristenvisum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 12 weken vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Vaccinaties

Bekijk de website van Thuisvaccinatie.nl voor meer informatie over de aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika.

Stel je vraag aan ons!

Heb je een vraag? WhatsApp dan met ons via +31(0)6 4300 7911

Plan een belafspraak in met onze professionele reisexpert Joey

Stuur je vraag over deze reis naar info@oaktravel.nl