Costa Rica Plastic Clean Up

vanaf 795,-
Punta Leona
2 tot 8 weken

Help als vrijwilliger met
plastic clean up in Costa Rica

Doe mee aan het Plastic Clean Up project aan de kust van het prachtige Costa Rica. Help met eco- en duurzaamheid programma’s, zoals kunstmatige riffen bouwen, bomen planten en schildpadden vrijlaten. Dit vrijwilligersprogramma is geschikt voor iedereen met de juiste instelling en drive.

Het belangrijkste doel van de plastic opruimingsexpedities is om de oceanen, rivieren en kustlijnen plastic vrij te maken. Voornamelijk door verschillende opruimingsexpedities langs de kust. Aan dit project hebben vrijwilligers uit meer dan 30 landen over de hele wereld deelgenomen. Daarnaast ontvangt het project ook sponsoring van bedrijven en NGO’s die geloven dat verandering een prioriteit is voor onze planeet.

Inclusief

 • Vliegveld ophaalservice
 • Overnachtingen in beach resort
 • 3 maaltijden per dag
 • Drinkwater en snacks
 • Wifi
 • Begeleiding en training
 • Vrijwilligerswerk bij verschillende projecten
 • Projectkosten

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • Visum (indien nodig)
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke uitgaven
 • Vliegveld drop off

Hoogtepunten

 • Opruim expedities met speciale voertuigen naar de eilanden en stranden
 • Snorkelen met schildpadden en dolfijnen
 • Duik brevet om mee te doen aan het koraal project
 • Meewerken aan het creëren van kunstmatige riffen
 • Meedoen aan het schildpad beschermings project
 • Tijdens je verblijf op het Vrijwilligerskamp ben je midden in de natuur en geniet je van alle faciliteiten in een prachtig Beach Resort!

Projecten

Het vrijwilligerskamp bevindt zich in het Punta Leona Resort, op een uur rijden van de internationale luchthaven van San Jose. Punta Leona wordt omgeven door natuurlijke schoonheid en ligt in het hart van de centrale Pacifische kust van Costa Rica. Deze locatie stelt het Plastic Clean Up Project in staat om dicht bij vele stranden te zijn, die de hulp hard nodig hebben. Plastic vervuiling via de rivieren gecombineerd met slechte commerciële visserij praktijken en lokaal toerisme, zijn de belangrijkste bronnen van verontreiniging aan de kusten.

Plastic Clean Up project

De organisatie achter dit project is erg belangrijk voor het milieu, omdat ze fulltime elke maand de kustlijnen zuiveren van tonnen plastic. Naast de kust plastic clean ups voeren ze ook milieu-, eco- en duurzaamheids projecten uit. Zoals het aanleggen van kunstmatige riffen, koraal tuinieren en schildpadden beschermingsprogramma’s.

Lokale gemeenschappen

Ook gelooft de organisatie in het helpen en het ondersteunen van de arme gemeenschappen. Ze begeleiden de lokale bevolking bij het verzamelen van plastic afval en het verdienen van een inkomen voor zichzelf en hun families. De organisatie werkt aan de recycling van producten die kunststoffen bevatten die anders op de vuilstort zouden belanden. En deze producten worden dan weer verkocht. Op deze manier ontstaat er bewustzijn in de gemeenschap en kunnen zij zich doorontwikkelen. Daarmee werkt de organisatie aan een besef dat er een manier is om een verdienmodel te ontwikkelen door de plastic vervuiling aan te pakken. Hierdoor helpen ze de gemeenschap en het milieu.

Plastic Clean Up Initiatieven

Als vrijwilliger van het Plastic Clean Up Project ben je betrokken bij de strand- en kust reinigingsexpedities. Ook kun je tijdens dit project meewerken aan andere innovatieve en nuttige projecten voor het behoud van de oceaan, zoals:

Expeditie Truck

Een van de nieuwste clean up projecten is de MX1, het eerste Plastic Recovery Expedition-voertuig in Costa Rica.

Deze robuuste Isuzu NPS-truck neemt de bemanning mee op geweldige ervaringen door Costa Rica, op een missie om de kustlijnen te reinigen van plastic vervuiling en tegelijk is het een geweldig avontuur. Het voertuig is uitgerust met dakdragers en een aanhanger om het plastic terug naar het basiskamp en de up-cycling faciliteit te brengen.

Kunstmatige riffen

In 2019 hebben het Punta Leona Resort en de vrijwilligersorganisatie een aanvraag ingediend om de ontwikkeling, het ontwerp en de bouw van een kunstmatig rif te starten.

Het project heeft tot doel om het zeeleven in het zeereservaat van Playa Blanca te bevorderen en te verbeteren. Dit project bestaat uit ongeveer 200 kunstmatige rif structuren en loopt van 2021 tot 2025.

Schildpad beschermingsprogramma

Het schildpadden project is het volgende hoofdstuk in het beschermingsprogramma.

Het project is eind 2021 begonnen. Verschillende onderzoeken geven aan dat de stranden een groeiend aantal schildpadden-nesten per jaar krijgen, maar het is helaas niet meer de ideale plek om de nesten uit te laten komen. Bij het project proberen ze de ideale omstandigheden te creëren voor de broedplaatsen van de schildpadden.

Up-cycling centrum

Het toekomstige up-cycling centrum zal een uniek project worden in Costa Rica. Want het Plastic Clean Up Project gelooft niet in het storten van plastic op een vuilnisbelt.

Plastic moet gerecycled worden. Met dat laatste in gedachte gaan ze het Up-cycling centrum creëren. De organisatie doet dit ten eerste om het recyclen in het gebied te motiveren, en ten tweede en nog belangrijker, om producten te maken van plastic om die weer te verkopen.

Fishing plastic project

Via een van de initiatieven genaamd “Fishing Plastic” kan de Plastic Clean Up organisatie een effectief partnerschap aangaan. En zorgen voor duurzame resultaten die nodig zijn voor de ecosystemen en voor de mensen in het gebied.

Door activiteiten als deze te sponsoren, helpen ze niet alleen tonnen plastic en andere materialen van de kusten terug te winnen voor up-cycling. Maar geven ze gezinnen ook de kans om een ​​baan te hebben en meer inkomen te genereren.

Jullie, als vrijwilligers zijn in de eerste plaats de motor van de organisatie. Met jouw enthousiasme en liefde voor het milieu help je de organisatie dagelijks om het doel te bereiken. En om de plastic vervuiling aan de kusten en dus de oceaan aanzienlijk te verminderen. Door de doelgerichte benadering, help je iedereen om het milieu te verbeteren. Daarnaast zul je zien dat je een geweldige tijd bij de organisatie hebt om de natuur en de schoonheid van Costa Rica te ontdekken.

Extra informatie

Plastic Clean Up prijzen

– 2 weken voor €795,-
– 3 weken voor €1095,-
– 4 weken voor €1275,-
– 5 weken voor €1555,-
– 6 weken voor €1835,-
– 7 weken voor €2115,-
– 8 weken voor €2395,-

Ophaalservice

Het Plastic Clean Up Project kan de airport pick-up regelen. Ze zijn een uur verwijderd van de luchthaven. We raden je aan om contact met ons op te nemen voor het vervoer. Het vervoer terug naar de luchthaven is niet inbegrepen. Omdat sommige vrijwilligers besluiten om nog verder door het land te reizen. Als je naar het vliegveld wilt kan de organisatie daar je natuurlijk wel bij helpen.

Ondersteuning

Het team van Oak Travel is je aanspreekpunt tot aan vertrek. In Costa Rica is er genoeg professionele begeleiding aanwezig, maar ook dan staat het team van Oak Travel 24/7 voor je klaar.

Belangrijk om mee te nemen

Tijdens het verblijf en voor de activiteiten raden we je aan om gebruik te  maken van sportkleding, wandelschoenen of waterschoenen. Het is erg belangrijk om een ​​herbruikbare waterfles of camelback, een kleine rugzak, een waterzak voor de telefoon, zonnebrandcrème (koraal veilig), insecten werend middel (koraal veilig) en natuurlijk zwemkleding en een handdoek mee te nemen. Op het kamp krijg je een T-shirt en een pet.

Maaltijden

Tijdens het Plastic Clean up Project zijn er 3 maaltijden per dag en snacks inbegrepen. In het kamp heb je alle maaltijden (typisch eten uit Costa Rica) met of zonder vlees, sapjes en water. In het geval dat je op expeditie bent, serveren ze snacks & lunch op het water of op het strand. Het gaat je aan niets ontbreken.

Accommodatie

Het kamp heeft slaapvertrekken voor 12 vrijwilligers tegelijk. De accommodatie wordt gedeeld met andere vrijwilligers. Het Plastic Clean Up project heeft 3 kamers in het kamp, een kamer met stapelbedden voor 6 vrijwilligers, een kamer voor 4 vrijwilligers en een kamer voor 2 vrijwilligers.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan het programma moet je ten minste 18 jaar oud zijn op de startdatum van het programma. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden indien je een bewijs van toestemming krijgt van je wettelijke voogd(en) of samen met je ouders deelneemt. Je dient op zijn minst het basis niveau Engels te beheersen.

Alle vaardigheden zijn welkom! Mensen die het milieu willen redden of toekomstige klimaatactivisten, alle kennis over klimaatverandering is een geweldige aanvulling op het project. Ook klimaat- of milieuwetenschappers zijn welkom en natuurlijk oceaan liefhebbers!

Reisverzekering & Visum

Lees alles over een goede reisvoorbereiding op onze pagina Reisvoorbereiding Latijns-Amerika, waar je ook direct een premie kunt berekenen voor een Globetrotter Reisverzekering van Allianz.

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van het Plastic Clean Up vrijwilligerswerk project in Costa Rica.

Vrijwilligers

De organisatie verwacht van vrijwilligers dat ze een positieve houding hebben ten opzichte van het programma en de activiteiten die ze gaan meemaken. Respect, teamwork, verantwoordelijkheidsgevoel, en bovenal plezier is een must. Door de projecten en activiteiten kom je uit je comfort zone en krijg je de kans om jezelf te leren kennen, te groeien in je ontwikkeling en te leren. Het Plastic Clean Up project biedt vrijwilligers een veilige omgeving en de ruimte om ervaring op te doen.

Samen kijken jullie naar de problemen op het gebied van natuur en klimaatverandering. Waarmee de wereld tegenwoordig wordt geconfronteerd. De organisatie wil dat je een geweldige ervaring hebt, maar ook dat je hard werkt om het verschil te maken. Samen met het team kijk je naar de belangrijke waarden. Zoals, verantwoordelijkheid, hard werken en het omarmen en waarderen van de natuur. Natuurlijk is het voor de organisatie een must om jou ook Costa Rica te laten leren kennen tijdens deze unieke ervaring.

Rooster & werkbeschrijving

De werkschema’s van vrijwilligers variëren van maandag tot zaterdag (zondagen zijn normaal gesproken vrij). Doorgaans begin je om 7 uur ’s ochtends. Over het algemeen sluit de werkdag rond 13.00 uur af. De werkuren zijn afhankelijk van het weer, de getijden en de activiteit…. dus wees flexibel. Je doet mee aan allerlei activiteiten en projecten zoals, strandopruimingen, het recyclingproces, gemeenschaps- en sociale projecten, kampopruimingen (wassen van jullie uitrusting, schilderen en/of onderhoudsklussen), bomen planten, documentaires kijken, schildpadden vrijlaten, kunstmatige riffen bouwen en nog veel meer.

Omdat de organisatie een alliantie heeft met het Resort en Club Punta Leona, zijn ze ook betrokken bij verschillende ecologische projecten die moeten worden uitgevoerd. Sommige van deze projecten omvatten een vlinderboerderij, een aquaponic tuin, en een reproductieprogramma voor ara’s. Ze zijn ook verantwoordelijk voor een aantal van de trail clean-ups en boomplantdagen.

Mede-reisgenoten

Tijdens het Plastic Clean Up Project zijn er reizigers uit verschillende landen. Wie weet maak je tijdens het vrijwilligerswerk vrienden voor het leven!

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Activiteiten in je vrije tijd

Het kamp bevindt zich in het midden van duizenden hectares ongerept, en weelderig regenwoud. Het is een veilige omgeving waar je heerlijk kunt genieten van alles wat het te bieden heeft. Verschillende zwembaden, bubbelbaden en restaurants liggen op loopafstand, evenals vele fantastische bergpaden om te wandelen en te verkennen.

Gratis activiteiten

In je vrije tijd kun je genieten van vele gratis activiteiten, zoals:

 • Snorkelen
 • Vogelspot tours
 • Trails en hiking
 • Bezoek aan Limoncito waterval
 • Kayakken
 • Paddle boarding
 • Beach volleybal
 • Mini golf
 • Voetballen
 • Dansen
 • Yoga
 • Tennis
 • en nog veel meer

Optionele activiteiten

 • Zipline
 • Krokodillen & vogels spot tour (per boot)
 • Nationaal park Marino Ballena en waterval
 • Bijagua-waterval
 • Schildpadden Release (van juli tot januari)
 • Nicoya Gulf Island Expedition Opruimen (per boot) & Marine Park
 • Eendaagse duikcursus
 • PADI-certificering (2 dagen)
 • Tortuga Island-dagtour (per boot)
 • Paddleboard-zonsondergangtour
 • ATV // Quad (tot 2 pax)
 • Dierenopvangcentrum
 • Paardrijtochten
 • en nog veel meer..!

Stel je vraag aan ons!

Heb je een vraag? WhatsApp dan met ons via +31(0)6 4556 9564

Plan een belafspraak in met onze professionele reisexpert Joey

Stuur je vraag over deze reis naar info@oaktravel.nl