Skip to main content

Masai Big Cats & Olifanten Project

vanaf 2895,-
Masai Mara, Kenia
2 tot 12 weken

Bescherm de leeuwen, luipaarden,
cheeta's en olifanten in Kenia

Sluit je aan bij dit bijzondere Masai Big Cats & Olifanten vrijwilligers project. In het Pardamat Conservation Area in Kenia krijg je een zeldzame kans om, met het lokale team, onderzoek te doen naar drie van Afrika’s meest iconische roofdieren: de leeuw, de cheeta en de wilde hond. Daarnaast doe je ook onderzoek naar het grootste levende landdier: de majestueuze olifant.

Dit programma geeft je een unieke kans om vrijwilligerswerk te doen in een van Afrika’s belangrijkste hotspots op het gebied van biodiversiteit. Laat je onderdompelen in het wilde achterland van Oost-Afrika en wees getuige van spectaculaire natuur voorstellingen die de dieren in het wild laten zien. Dit combineer je met belangrijk onderzoek dat bijdraagt aan zowel het huidige natuurbehoud als dat op de lange termijn.

Hoogtepunten

De hoogtepunten van deze reis zijn zeker het onderzoek naar grote katachtigen, olifanten en wilde honden. Daarnaast gebruik je monitoring- en evaluatietechnieken uit het veld en woon je in het grotere Maasai Mara-ecosysteem. Je bent ook betrokken bij- en leert over- de Maasai-cultuur. Kortom een unieke belevenis!

Wil je het Masai Big Cats & Olifanten vrijwilligerswerk project combineren of liever alleen op een tropisch eiland als vrijwilliger werken? Bekijk dan het project Dolfijnen & Koraal Bescherming op Zanzibar, het bounty eiland voor de kust van Tanzania.

Inclusief

 • Hulp voor vertrek
 • Accommodatie tijdens je verblijf
 • 3 maaltijden per dag gekookt door een lokale chef-kok
 • Vliegveld transfers
 • Transport van en naar project
 • 24/7 ondersteuning door ervaren internationale en lokale medewerkers
 • Volledige oriëntatie om ervoor te zorgen dat je verantwoord bijdraagt
 • Projectkosten en benodigdheden

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • VOG
 • Visum
 • Optionele activiteiten
 • Persoonlijke uitgaven
 • $25,- USD donatie aan het Sustainability Fund

Werkzaamheden

 • Onderzoek naar grote katachtigen, olifanten en wilde honden in het wereldberoemde Greater Maasai Mara-ecosysteem
 • Wonen in het grotere Maasai Mara-ecosysteem
 • Monitoring- en evaluatietechnieken die in het veld gebruikt worden
 • Vrijwilligerswerk samen met gelijkgestemden, op een van de mooiste plekken op aarde
 • Instandhoudingswerkzaamheden, zoals het verwijderen van uitheemse soorten
 • Dagelijkse safari-gamedrives door het Pardamat Conservation Area
 • Leer meer over de Maasai-cultuur en het belang van natuurreservaten in Oost-Afrika
 • Ontmoet Masai-gidsen in opleiding bij het Wildlife Tourism College, luister naar hun levensverhalen en help hen aan een baan in de toeristenindustrie door middel van training
 • Bezoek tijdens schooltijd lokale scholen en doe mee met lokale Wildlife Clubs, met de bedoeling toekomstige generaties te inspireren om hun natuurlijke omgeving te respecteren en te verzorgen

Werkgebieden

Maasai Mara

De Maasai Mara, onderdeel van het uitgestrekte Maasai Mara-Serengeti-ecosysteem, heeft momenteel 15 natuurreservaten. Deze reservaten beslaan meer dan 300.000 hectare en bieden onderling verbonden leefgebieden voor wilde dieren die een aanvulling vormen op het huidige netwerk van beschermde gebieden, en zorgen voor veilige trekcorridors voor wilde dieren. De natuurreservaten zijn opgericht om het milieu en de dieren in het wild te behouden en om het levensonderhoud van de lokale Maasai-gemeenschappen te beschermen, sterker te maken en te verbeteren.

Je werkt in het nieuw ontwikkelde onderwijs- en onderzoekscentrum in Pardamat Conservation Area: het Wildlife Tourism College van Maasai Mara. Het grootste deel van het vrijwilligerswerk en onderzoek dat je gaat doen, zal plaatsvinden in Pardamat, een dynamisch beschermd gebied waar 850 Maasai-landeigenaren hun 26.000 hectare wettelijk hebben geregistreerd als beschermd natuurgebied, terwijl ze voor hun vee zorgen binnen bepaalde zones van het reservaat. Er zullen ook af en toe bezoeken worden gebracht aan naburige reservaten zoals Naboisho Conservancy, evenals de mogelijkheid om het Maasai Mara National Reserve te bezoeken.

Monitoren van de Big Cats en Wilde honden

Als vrijwilliger dragen de gegevens die je verzamelt bij aan het Mara Predator Conservation Program; een initiatief van het Kenya Wildlife Trust. Dit programma brengt de gemeenschap, natuurbeschermers en toerismekampen in Naboisho Conservancy samen om de toekomst van leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden in de Mara-natuurgebieden veilig te stellen door het gedrag van dieren in het wild te volgen en te begrijpen. Je gaat dagelijks op gamedrives (safari) in Pardamat en enkele van de omliggende reservaten om grote katachtigen en wilde honden op te sporen, te identificeren, te monitoren en vast te leggen.

Wildtellingen

Je voert regelmatig wildtellingen uit langs gebieden om de verspreiding van dieren in het wild over het natuurreservaat en hun trends in de loop van de tijd te volgen. Door de dichtheid en bewegingspatronen van de wilde dieren in het natuurreservaat te meten, kan er gerichter gewerkt worden aan natuurbehoud. Vrijwilligers verzamelen met name gegevens over waarnemingen van olifanten, waaronder de locatie, grootte en samenstelling van olifantengroepen. Olifanten hebben grote verspreidingsgebieden nodig en verplaatsen zich tussen Maasai Mara National Reserve, naburige reservaten en gemeenschapsland als onderdeel van hun trekroute. Deze gegevens worden regelmatig beoordeeld door het natuurbeschermingsbeheer team en worden ook gedeeld met onderzoekers om te zorgen voor gecoördineerde ecologische monitoringinspanningen verspreid over het Greater Mara-landschap.

Beschermingswerk

Pardamat Conservation Area is helaas niet immuun voor milieuproblemen. Bodemerosie en invasieve soorten kunnen het milieu aanzienlijk beïnvloeden en op een schadelijke manier veranderen. Vrijwilligers nemen deel aan initiatieven voor natuurbehoud om de gezondheid van het ecosysteem te verbeteren, zodat het zijn bewoners met succes kan ondersteunen. Deze initiatieven worden uitgevoerd in samenwerking met het managementteam van het beschermde gebied en omvatten onder meer het verwijderen van uitheemse plantensoorten, bodemerosiebestrijding, grasmonitoring, gamedrive-routering, wegidentificatie, verdedigingsoefeningen, verzamelen van zwerfvuil en wegreparaties.

Optionele activiteiten in de buurt

Terwijl je midden in een wild Oost-Afrikaans reservaat woont, zijn er eindeloze mogelijkheden om het wonder van de Afrikaanse wildernis te ervaren. Filmavonden onder de sterrenhemel, kampvuuravonden en bushdiners zijn regelmatige evenementen tijdens je verblijf. Als je meer wilt verkennen, kun je het nabijgelegen luxe safarikamp Eagle View bezoeken voor een drankje, diner of zelfs een overnachting als je zin hebt om geld uit te geven. Of bekijk vanaf het terras hoe de dieren in het wild de drinkplaats bezoeken. Het wereldberoemde Maasai Mara National Reserve is ook vlakbij, en je kunt je vrije tijd besteden aan safari’s door de wilde landschappen op zoek naar olifanten, leeuwen, neushoorns en andere iconische Afrikaanse dieren in het wild. Wat dacht je ervan om de Mara vanuit de lucht te zien tijdens een luchtballon safari? Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Olifanten weeshuis in Nairobi

Nairobi is de hoofdstad van Kenia en hier bevindt zich de internationale luchthaven. Als je een dag eerder aankomt of besluit een dag of twee na afloop van je programma te vertrekken, kun je deze bruisende stad verkennen en een bezoekje brengen aan het beroemde olifantenweeshuis. Het is een opvang- en rehabilitatiecentrum voor verweesde olifanten en neushoorns, waarvan de moeders vaak zijn gedood door stropers. Het weeshuis is elke dag 1 uur open voor het publiek, je kunt dan zien hoe de wees olifanten flesvoeding krijgen en een modderbad nemen. Je leert ook over de bedreigingen waarmee olifanten in Kenia worden geconfronteerd en het werk dat wordt gedaan om ze te beschermen.

Ontspannen op de stranden van Afrika

Kenia is de thuisbasis van enkele van de meest surrealistische en exotische stranden van het continent. Voor of na je natuurbehoudervaring in de Maasai Mara kun je naar de kust gaan en genieten van het zonovergoten zand en het warme water van de Indische Oceaan bij Mombasa Beach, Watamu Beach of Diani Beach. Mombasa Beach is uitstekend geschikt om te zwemmen en verse vis te proeven in de strandhutjes, terwijl Watamu Beach ongelooflijke snorkel- en duikexpedities biedt.

Extra informatie

Masai Big Cats & Olifanten Projectkosten

– 2 weken €2895,-
– 3 weken €3295,-
– 4 weken €3695,-
– 5 weken €4095,-
– 6 weken €4495,-
– 7 weken €4895,-
– 8 weken €5295,-
– 9 weken €5695,-
– 10 weken €6095,-
– 11 weken €6395,-
– 12 weken €6695,-

Vliegveld transfers

Zorg ervoor dat je voor het Masai Big Cats & Olifanten vrijwilligersproject op de zondag tussen 06.00 en 22.00 uur aankomt op het vliegveld van Nairobi Jomo Kenyatta in Kenia. Je verblijft op zondagavond in het Limuru vrijwilligershuis en vertrekt op maandagochtend rond 08.00 uur naar Masai Mara. Je kan een vlucht boeken voor de maandag waarop je project afloopt, maar dan wel pas na 21.30 uur. Lukt dit niet, dan raden wij aan om een hotel te boeken bij het vliegveld, zodat je op dinsdag terug kan vliegen.

Accommodatie

Je accommodatie, gelegen aan het Wildlife Tourism College in het hart van de wildernis en genesteld tegen de achtergrond van de Pardamat-heuvels, biedt een echt authentieke en unieke ervaring. Je verblijft in comfortabele permanente tenten in safaristijl met een prachtig uitzicht op de vlaktes die zich uitstrekken naar het zuiden en de helling van de kloofvallei in het westen.

Er is ook een bibliotheek en een IT-centrum waartoe je toegang zult hebben. Het Wildlife Tourism College en het accommodatiegebied zijn niet omheind, waardoor wilde dieren vrij door het gebied kunnen trekken. Als zodanig worden Maasai-bewakers (askari’s) ingezet om de veiligheid van de vrijwilligers te waarborgen door hen tussen de gemeenschappelijke ruimte en hun accommodaties te begeleiden, vooral in het donker.

Klimaat

Het natte seizoen begint in november en duurt tot mei, maar er zijn een paar droge maanden in januari en februari. De dagen zijn vaak bewolkt, met buien in de middag en kille ochtenden met temperaturen die rond de 13° C schommelen. Het droge seizoen is van juni tot oktober. Je zult overdag genieten van warm weer, hoewel er af en toe een bui kan zijn en ’s nachts is het lekker fris.

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van het Masai Big Cats & Olifanten vrijwilligersproject in Kenia.

Maaltijden

Maaltijden worden bereid door een lokale chef-kok die in dienst is van de gemeenschap. En er is een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten en een praatje kunt maken met andere vrijwilligers en Maasai-studenten. Dagelijks worden er drie maaltijden en drinkwater verstrekt. Het ontbijt is continentaal, de lunch en diner is een gevarieerd menu van lokale en internationale gerechten. We kunnen aan de meeste dieetwensen voldoen als je dit voor aankomst meldt.

Projecten combineren

Ja, het is zeker mogelijk om projecten te combineren. Kijk bij onze andere vrijwilligersprojecten en laat ons weten wat je wensen zijn.

Verblijf verlengen

Zou je eventueel langer dan 12 weken willen werken bij het Masai Big Cats & Olifanten project, laat het ons dan weten. In overleg met de organisatie kunnen we eventueel een uitzondering voor je maken.

Toelatingseisen

Je moet 17 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan dit project in Kenia. Daarnaast is een passie voor wilde dieren natuurlijk een vereiste. Ook hebben we een recente VOG nodig. Deze kun je aanvragen bij Justis, met een formulier die je van ons ontvangt na de boeking.

WiFi

WiFi is beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes van het Wildlife Tourism College, op korte loopafstand (ongeveer 200 meter) van de tenten. Als je in de avond wilt internetten, dan zal je een lokale simkaart moeten aanschaffen.

Visum & Vaccinaties

Je hebt een toeristenvisum nodig als je in Kenia vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Dit kun je voor vertrek via de Keniaanse Ambassade regelen. Voor meer informatie over de aanbevolen vaccinaties voor Kenia breng je de website van Thuisvaccinatie.nl een bezoekje. Kijk ook onze veelgestelde vragen pagina voor meer informatie en een handige inpaklijst.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.