Skip to main content

Vrijwilligerswerk in Afrika

Help als vrijwilliger de wilde dieren & de communities

Als vrijwilliger ervaar je het echte Afrika terwijl je zij aan zij werkt met de lokale bevolking op het platteland en in kansarme gemeenschappen, of wanneer je van dichtbij kennis maakt met de verbazingwekkende fauna van Afrika. Vrijwilligerswerk in Afrika biedt je een scala aan activiteiten om aan deel te nemen, of je nu een passie of een vakgebied volgt. Je kunt met kinderen sportactiviteiten doen in de townships van Zuid-Afrika, helpen bij het behoud van wilde dieren in Zimbabwe of doe dolfijn- en koraalonderzoek in Zanzibar.

De voordelen van vrijwilligerswerk in Afrika zijn oneindig en het is ook een geweldige manier om mensen te ontmoeten. Vooral als je alleen reist, aangezien je meestal deel uitmaakt van een grotere groep in de vrijwilligersprojecten. Je zult blijvende en zinvolle vriendschappen sluiten met medevrijwilligers, hierdoor krijg je de kans om meer te weten te komen over verschillende culturen van over de hele wereld. Dus als je wilt weten hoe je vrijwilligerswerk kunt doen in Afrika, is het antwoord eenvoudig: sluit je aan bij een van onze projecten en breng je passie, je vaardigheden en je energie mee. Laten we er samen iets fantastisch van maken!

BEKIJK ALLE VRIJWILLIGERSWERK
PROJECTEN IN ZUID-AFRIKA

WILDLIFE
RESCUE PROJECT
2 tot 8 weken

 

Windhoek, Namibië
vanaf 1195,-

MEDISCH
ASSISTENT PROJECT
2 tot 10 weken

 

Windhoek, Namibië
vanaf 1195,-

NEUSHOORN & OLIFANT
PROJECT ZIMBABWE
1 tot 8 weken

 

Wedza, Zimbabwe
vanaf 995,-

PAARDRIJDEN &
WILDLIFE ZIMBABWE
1 tot 2 weken

 

Wedza, Zimbabwe
vanaf 1375,-

MASAI BIG CATS &
OLIFANTEN PROJECT
2 tot 12 weken

 

Masai Mara, Kenia
vanaf 2895,-

DOLFIJNEN & KORAAL
BESCHERMING ZANZIBAR
2 tot 12 weken

 

Zanzibar, Tanzania
vanaf 2065,-

De beste landen in Afrika

om vrijwilligerswerk te doen

Afrika is het op een na grootste continent, waar ongeveer 1,3 miljard mensen verspreid over 55 landen wonen. Met een verscheidenheid aan ecosystemen, is Afrika de perfecte plek om vrijwilligerswerk te doen. Als je hiervoor kiest dan zul je ongetwijfeld een fantastische tijd beleven, dit terwijl je een zinvolle bijdrage levert.

Maar waar in Afrika kun je nou het beste vrijwilligerswerk doen? Er zijn zoveel opties en verschillende programma’s, dat een keuze maken overweldigend kan zijn. Wij hebben een aantal Afrikaanse landen op een rijtje gezet, waar jij tijdens je tussenjaar vrijwilligerswerk kunt doen. Maar ja uiteindelijk zijn ze allemaal geweldig!

#1 – Tanzania

Tanzania, een prachtig Oost-Afrikaans land, herbergt de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Het staat niet alleen bekend om zijn geweldige nationale parken en dieren in het wild, maar ook om de prachtige stranden op het betoverende eiland Zanzibar. Wist je dat je op dit heerlijke eiland vrijwilligerswerk kunt doen? Hier kun je namelijk meehelpen aan de bescherming van de dolfijnen en koraal.

#2 – Zuid-Afrika

Het is natuurlijk geen geheim dat Zuid-Afrika een geweldige bestemming in Afrika is! Het land is gelegen op het meest zuidelijke puntje van het continent en is erg divers. Je kunt rondhangen op het strand, op safari gaan om de fascinerende dieren in het wild te ervaren of genieten van het stadsleven in Pretoria of Kaapstad.

Hoewel Zuid-Afrika tot een van de meest ontwikkelde regio’s van het continent behoort, zijn er nog steeds veel projecten waar de hulp van vrijwilligers hard nodig is. Of je nu wilt werken op het gebied van natuurbehoud of met vrijwilligerswerk na schooltijd de kinderen opvangt voor sportieve activiteiten. Waar je interesses ook liggen, tussen de vrijwilligersprojecten zul je er zeker 1 vinden die bij jouw vaardigheden aansluit.

#3 – Kenia

De prachtige stranden en geweldige wildreservaten van Kenia trekken veel bezoekers. Geniet in dit Oost-Afrikaanse land van indrukwekkende safari’s in een van de vele nationale parken waar je olifanten, leeuwen, buffels, neushoorns en andere inheemse Afrikaanse dieren kunt zien. Vanaf de grens met Tanzania is er ook een adembenemend uitzicht op de Kilimanjaro. Dus als je van de natuur houdt, is Kenia misschien wel de topbestemming om vrijwilligerswerk te overwegen.

Sluit je aan bij het bijzondere Masai Big Cats vrijwilligerswerk project in Kenia. Aan de rand van het Masai Mara National Reserve krijg je een zeldzame kans om onderzoek te doen naar de 3 meest iconische grote katten van Afrika: leeuwen, luipaarden en de cheetah.

#4 – Namibië

Veel mensen denken direct aan zandduinen als ze Namibië horen, maar dit land ten noordwesten van Zuid-Afrika biedt nog veel meer. Namibië herbergt veel verschillende diersoorten en een reis naar een van de nationale parken is een echt avontuur. Daarom is dit zeker een goede kanshebber voor vrijwilligerswerk in Afrika.

Om deze verschillende diersoorten te beschermen kun je deelnemen aan het Wildlife Rescue Project, wat op maar 45 kilometer van de hoofdstad Windhoek ligt. Of breng de bescherming naar een hoger level, door het als Ranger het op te nemen voor de bedreigde diersoorten.

#5 – Zimbabwe

Naast de prachtige nationale parken Hwange en Mana Pools, heeft Zimbabwe ook de geweldige Victoria Falls. Deze geweldige watervallen staan op de lijst van de 7 natuurlijke wereldwonderen. Tijdens een reis door Zimbabwe mag je ook zeker een bezoek aan de Zambesi-rivier niet overslaan.

Als je vrijwilligerswerk wilt doen in Zimbabwe, heeft Oak Travel 2 geweldige projecten voor je. Draag bij aan het behoudt en bescherming van 2 machtige dieren. Namelijk in het Neushoorn & Olifanten Project hebben ze jouw hulp als vrijwilliger hard nodig. Heb je een liefde voor paarden? Combineer dan het paardrijden met het beschermen van de wilde dieren in een natuurreservaat in Zimbabwe.

#6 – Zambia

Zambia, een klein land in het zuiden van Afrika, biedt waanzinnig veel avontuur en ongelooflijke dieren in het wild. Met toegang tot majestueuze nationale parken en een rijk cultureel erfgoed, wordt dit land vaak onderschat en is het zeker een lang verblijf waard. Ook hier vind je de machtige Victoria Falls die voor een gedeelte in Zimbabwe stromen.

Door de slechte infrastructuur wordt Zambia nog steeds beschouwd als een ontwikkelingsland. Onafhankelijk reizen kan dus een uitdaging zijn. Tijdens de Oak Travel vrijwilligersprojecten, zoals het Sport & Community project is alles geregeld. Denk hierbij aan transport, accommodatie en maaltijden. Met vrijwilligerswerk in Zambia krijg je een kijkje in het ‘echte Afrika’ van generaties geleden.