Skip to main content

Veelgestelde vragen

Vragen over inpakken en meenemen

Is het beter om te reizen met een backpack of een koffer?

Wij raden aan om te reizen met een backpack.
Met een backpack kun je makkelijker rondtrekken, denk bijvoorbeeld aan; een koffer in een bus tillen, een koffer de trappen in je hostel op sjouwen of hobbelend over grindpaadjes, dat gaat allemaal veel makkelijker met een goede backpack op je rug. Daarnaast past een backpack vaak beter in een kofferbak als er meerdere mensen in de auto zitten. Bij backpacks is het wel handig om packing cubes mee te nemen.

Als je geen backpack hebt, dan is een koffer (van maximaal 20 kilo) natuurlijk ook mogelijk. Koffers zijn vaak wel iets zwaarder, dus het beste is voor een lichte koffer te kiezen, zodat je iets meer mee kunt nemen op je vlucht. Of je kunt voor een combinatie van een backpack met wieltjes gaan.

Is er een handige inpaklijst?

Ja zeker! Bekijk de onderstaande inpaklijst of hier de uitgebreide versie en begin maar met afstrepen:

 • Wereld pinpas en eventueel creditcard
 • Goede reisverzekering
 • Reisvaccinaties afhankelijk van bestemming
 • Gele vaccinatieboekje
 • Wereldstekker
 • Powerbank
 • USB oplader
 • Noise cancelling koptelefoon
 • (Hoofd)Zaklamp
 • Goede wandelschoenen
 • Antimuggenspul
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Zonnehoed/pet
 • Trui of vest voor koude avonden
 • Goederegenjas (tijdens regenseizoen)
 • Dagrugzak, voor wandelingen en uitstapjes
 • Hervulbare waterfles
 • Een waterdichte (rug)zak

Heb ik voor mijn reis een wereldstekker nodig?

Vaak heb je voor een reis buiten Europa een andere stekker nodig, omdat hier gebruik wordt gemaakt van andere stopcontacten. Je kunt hiervoor een reisstekker (wereldstekker) gebruiken, zodat je gewoon jouw apparaten kunt gebruiken en opladen. Ook heb je op een aantal bestemmingen een omvormer nodig.

Bekijk op de website van wereldstopcontacten.nl of je een reisstekker of omvormer nodig hebt voor jouw reis naar het buitenland.

Staat je vraag er niet tussen?

Mail ons via
info@oaktravel.nl

Stuur een WhatsApp naar
+31 (0)6 4556 9564

Regelen voor vertrek

Wat is een goede reisverzekering?

Bij Allianz ben je voor alle reisverzekeringen aan het juiste adres. En Oak Travel biedt deze verschillende verzekeringen met korting aan! Je kunt naast een kortlopende- en annuleringsverzekering, ook een Globetrotter Reisverzekering aanvragen.

Waar kan ik het beste vliegtickets vergelijken/kopen?

Op skyscanner.nl kun je gemakkelijk verschillende aanbieders van vliegtickets vergelijken en ook direct boeken. Let wel goed op de reviews van de aanbieder waar je eventueel je vliegtickets boekt.

Mijn vliegtickets zijn geboekt, hebben jullie deze gegevens nodig?

Ja zeker! Je mag je vluchtnummer, aankomstdatum en aankomsttijd doorsturen naar booking@oaktravel.nl

Wij kunnen dan met het team ter plaatse de ophaalservice vanaf het vliegveld regelen, mits dit is inbegrepen in de reis die jij hebt geboekt bij ons.

Kan ik voor vertrek andere reizigers ontmoeten?

Sluit je via deze link aan bij onze Oak Travellers Facebook Groep… ontmoet hier andere reizigers en misschien maken jullie wel samen dezelfde reis!

Is een lokale simkaart handig?

Ja zeker! Koop op bestemming een lokale sim kaart. Het is alleen al handig voor Google Maps om je te kunnen oriënteren op je nieuwe locatie, maar ook om bijvoorbeeld contact te houden met het thuisfront of om je social media (als je die hebt) up te daten met al je reisfoto’s (en vergeet natuurlijk niet ons te taggen @oaktravel.nl).

Ook handig is een Holafly e-sim kaart, want dit kun je al voor vertrek regelen.

Werkt mijn bankpas buiten de EU?

Zorg er ook voor dat je pinpas is ingesteld op wereldwijd, dus check dit even bij je bank. Dan kun je buiten Europa je pinpas gebruiken. Een creditcard kan ook erg handig zijn, maar is niet verplicht.

Wise Betaalkaart – de perfecte kaart voor reizigers

Met de betaalkaart van Wise kun je meer dan 40 verschillende valuta op je multi-valuta account hebben staan, en je kunt in elke valuta betalen met je pas. Je geld wordt altijd gewisseld met de werkelijke wisselkoers, zonder dat je een koersopslag betaald.

 • Zet jouw euro’s om in de lokale valuta, waar je ook bent. Met een betere wisselkoers en lagere kosten dan jouw bank.
 • Bevries en ontgrendel jouw kaart wanneer je maar wilt. En met PIN-herinneringen en directe transactiemeldingen blijf je op de hoogte.
 • Gebruik jouw kaart in meer dan 175 landen en neem geld op bij 2,3 miljoen geldautomaten. En gebruik Google Pay en Apple Pay in ondersteunde landen.

Is een creditcard noodzakelijk tijdens het reizen?

Een creditcard is zeker handig om bij je te hebben. Mocht je ergens geen geld kunnen opnemen of met je normale pinpas kunnen betalen, dan is een creditcard ideaal. Als je nog geen creditcard hebt, dan raden wij aan om de Visa World Card van ICS aan te vragen. Dit is een Visa creditcard waarmee je dus altijd wereldwijd kan betalen. Daarbij heeft deze creditcard een groot aantal voordelen voor mensen die vaak reizen.

Moet ik contant geld meenemen?

Wij raden aan om €200,00 om te wisselen, zodat je voor de eerste dagen voldoende geld op zak hebt. Je kunt voor vertrek geld omwisselen, maar je kunt ook op het vliegveld van bestemming geld opnemen. Ook de reisleiders en medewerkers ter plaatse kunnen je helpen bij het opnemen van geld bij de juiste bank en pinautomaat.

Waar kan ik een visum aanvragen?

Bekijk op de website van Nederland Wereldwijd of je een visum nodig hebt voor jouw bestemming. Vaak kun je via de immigratiedienst van de betreffende bestemming een visum aanvragen. Als dit niet lukt schakel dan een visumbureau in, die het proces van de aanvraag uit handen neemt.

Wij kunnen helaas geen ondersteuning bieden in het aanvraagproces van visums. Wel vind je op de onderstaande pagina’s meer informatie:

Reisvoorbereiding voor Australië
Reisvoorbereiding voor Latijns-Amerika
Reisvoorbereiding voor Noord-Amerika
Reisvoorbereiding voor Azië
Reisvoorbereiding voor Nieuw-Zeeland

Vragen over reisvaccinaties

Welke reisvaccinaties heb ik nodig?

Afhankelijk van jouw bestemming worden soms reisvaccinaties aangeraden. Bekijk op thuisvaccinatie.nl welke reisvaccinaties jij nodig hebt.

Zijn pillen tegen malaria noodzakelijk?

Het meenemen van malariapillen hangt af je reisbestemming, van deskundig advies en wat jij persoonlijk wilt. Laat je dus goed adviseren en maak aan de hand hiervan een beslissing. Belangrijk is wel om tussen zonsondergang en zonsopgang je goed te beschermen tegen muggenbeten.

Bekijk de malariagebieden op thuisvaccinatie.nl en maak eventueel een afspraak met een deskundige.

De kans op malaria is klein, maar altijd aanwezig in sommige gebieden. Afhankelijk van het advies van de GGD kun je een noodbehandeling of preventie medicatie meenemen op reis. Het preventief slikken van malaria pillen kan soms vervelende bijwerkingen geven. Als je dit liever niet wilt, let dan altijd goed op je gezondheid. Dus als je griepverschijnselen of iets degelijks krijgt, zorg ervoor je direct naar een arts gaat om te checken of het om malaria gaat. Als er geen ziekenhuis in de buurt is, dan kun je de noodbehandeling inzetten. Dit is wel afhankelijk van het advies wat de GGD geeft.

Overige vragen

Wat is de beste reistijd voor de reis die ik wil maken?

Op de website van klimaatinfo kun je duidelijk voor iedere bestemming de beste reistijd vinden.

Waar vind ik de actuele weersverwachting voor mijn bestemming?

De actuele weersverwachting vind je op de website van weeronline, zodat je bij het inpakken van je koffer weet welke kleding je mee moet nemen.

Is een internationaal rijbewijs nodig als ik een camper huur in het buitenland?

In veel landen buiten de Europese Unie is naast je Nederlandse rijbewijs een Internationaal Rijbewijs vereist. Het is een vertaling van je rijbewijs voor het buitenland, waar meerdere talen op staan, zodat iedereen begrijpt welke voertuigen je mag besturen.

Een internationaal rijbewijs aanvragen kost 18,95 of 24,95 en kan persoonlijk worden aangevraagd bij een ANWB winkel bij jou in de buurt.

Hoe kan ik veilig een kopie van mijn paspoort versturen?

Voor een aantal van onze reizen hebben we vanwege een binnenlandse vlucht een kopie van je paspoort nodig. Deze kun je tijdens de boeking uploaden in het boekingsformulier. Maar hoe doe je dit op een veilige manier?

 • Maak je burgerservicenummer onleesbaar. Doe dit óók in de cijferreeks onderaan het document
 • Schrijf op de kopie duidelijk leesbaar dat het een kopie betreft
 • Schrijf op de kopie dat deze voor Oak Travel is bedoeld
 • Schrijf op de kopie ook de datum waarop je de kopie afgeeft

De rijksoverheid heeft daarnaast ook een handige app. Met de app KopieID kun je in een kopie van jouw paspoort de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken.

Wat zijn de corona maatregelen (zoals PCR test) op mijn bestemming?

Bekijk per land de actuele informatie over de coronamaatregelen op de website van Nederland Wereldwijd. Check daar ook vooraf of je een coronabewijs nodig hebt.