Skip to main content

Safari & Wildlife
Gids Professional

Word een Professionele Safari & Wildlife Gids: Eenjarige Opleiding met FGASA Certificering!

Ontdek de weg naar een carrière als professionele Safari en Wildlife gids met de eenjarige FGASA-gecertificeerde cursus. Pak deze unieke kans in de adembenemende natuur van Zuid-Afrika en Botswana. Want je zult een onvergetelijke ervaring beleven in een unieke natuurlijke omgeving. Dit programma biedt het hoogtepunt van een professionele cursus in de safari- en wildlife sector. Als student word je ondergedompeld in de wonderen van de Zuid-Afrikaanse en Botswaanse wildernis. Waar je dagelijks in contact komt met de natuur en wildlife.

Daarnaast ontvang je het officiële FGASA-goedgekeurde Professional Field Guide-certificaat. Deze uitgebreide en unieke eenjarige cursus, een hoogtepunt binnen de safari-industrie, biedt FGASA- en CATHSSETA gekwalificeerde cursussen. Waarmee je als professionele safari en wildlife gids in Afrika kunt werken. Bovendien wordt je als student blootgesteld aan een verscheidenheid van terreinen en allerlei diersoorten. Maar ook ben je onderhevig aan verschillende klimaten, terwijl je verblijft in diverse kampen. Het grootste deel van je reis zul je in de open lucht doorbrengen, waarbij je elke dag nieuwe avonturen in de natuur beleeft.

Belangrijk om te weten is dat deze cursus je alles leert wat je nodig hebt om een professionele safari en wildlife gids te worden. Het omvat namelijk strategieën om in het wild te overleven, het gebruik van een noodzakelijk wapen en de nodige medische zorg. Ook richt je je deze opleiding op de gevarieerde en altijd fascinerende flora en fauna van Zuidelijk Afrika. Dus ben je klaar om je passie voor natuur en avontuur te volgen? Schrijf je dan nu in voor de eenjarige Safari & Wildlife Gids Professional cursus en begin aan een onvergetelijk avontuur! Of start eerst met de 8-weekse Safari & Wildlife Gids Level 1 cursus als je nog twijfelt om voor 1 jaar deel te nemen.

18.975,-

46 tot 50 weken

Zuid-Afrika, Botswana en/of Kenia

Boek nu deze cursus!
 • Vliegveld transfers
 • Alle overnachtingen in 6 verschillende kampen
 • Alle maaltijden tijdens je verblijf in de kampen
 • Transport naar de kampen
 • Professionele training en begeleiding
 • Programmakosten
 • Alle erkende examens
 • Verschillende activiteiten
 • Wasservice
 • Uniform
 • Wilderness Medicine Level 1 and 2
 • Nature Site Guide NQF2 (CATHSSETA) Qualification
 • FGASA Nature Site Guide NQF2
 • Firearm Proficiency (US117705, US119651, US123519)
 • FGASA Advanced Rifle Handling Competency
 • FGASA Apprentice Trails Guide Status
 • EcoTracker Track & Sign
 • EcoTracker Trailing
 • FGASA Tracker

Cursus Overzicht

Aankomst & Orientatie in Zuid-Afrika

Begin je avontuur als toekomstige Safari & Wildlife Gids Professional met de eenjarige cursus, te starten vanaf het dynamische Johannesburg. Eerst arriveer je een dag voor de cursus begint op het vliegveld van Johannesburg, waar het lokale team klaarstaat om je welkom te heten. Vervolgens word je naar het eerste kamp gebracht, waar je avontuur begint.

Intensieve theorie en praktijk training

De Safari & Wildlife Gids Professional cursus, een perfecte combinatie van theorie en praktijk, is opgedeeld in twee belangrijke eenheden. Je besteedt de eerste zes maanden aan het leren van de theoretische en praktische aspecten van het gidsen. Deze periode is cruciaal voor het opbouwen van een stevige basis in je kennis en vaardigheden. Na deze intensieve leerfase, ga je over naar de tweede fase van de cursus, waar je jouw nieuwe vaardigheden zult toepassen tijdens een zes maanden durende stage in een lodge. Deze hands-on ervaring is essentieel om je voor te bereiden op de realiteit van het werken als professionele gids in de fascinerende wereld van safari en wildlife.

Na zes maanden intensieve opleiding, gevolgd door zes maanden praktijkervaring tijdens een stage, word je weer teruggebracht naar Johannesburg. Hier kun je ervoor kiezen om je reis voort te zetten of met nieuwe vaardigheden en ervaringen huiswaarts te keren.

Wat kun je verwachten

Deskundige begeleiding

Pak je kans om samen te werken met erkende wildlife instructeurs die je gaan begeleiden om de verschillende certificaten met een goed resultaat af te sluiten. Je gaat je verdiepen in de wildlife geneeskunde, het herkennen van dierensporen en wapengebruik. Ook krijg je de FGASA natuurgids NQF2 training, leerling padvindersgids training, en een geavanceerde vogelobservatie training.

Praktijkgericht stage

De cursus omvat tevens een stageprogramma van 5 tot 6 maanden, waarin je de kans krijgt om samen te werken met professioneel personeel en management om je nieuw verworven vaardigheden verder te ontwikkelen. Deze hands-on ervaring is van onschatbare waarde als je de vaardigheden goed in praktijk wil brengen.

Expert in het veld

Aan het einde van deze eenjarige cursus zul je niet alleen alle mogelijke kwalificaties en certificaten hebben behaald, maar heb je ook aanzienlijke praktijkervaring opgedaan. Je zal gezien worden als een expert in het competitieve vakgebied van wildlife en wilderness management in Zuidelijk Afrika.

Belangrijkste activiteiten tijdens de cursus

Start je reis naar het worden van een professionele safari en wildlife gids met deze uitgebreide cursus, waarbij je alles leert van off-road rijden tot diergedrag. Aanvankelijk leer je over de essentiële uitrusting zoals off-road voertuigen, radio’s en wapens, inclusief een gedegen EHBO-opleiding.

Vervolgens doorloop je stap voor stap de basisprincipes in elk leergebied. Je krijgt les in geologie, astronomie en meteorologie, en je wordt ingeleid in het historisch en cultureel ontwikkelingsproces van de regio. Dit vormt een essentiële basis voor je werk als gids.

Navigeren & Analyseren

Als toekomstig safari en wildlife gids leer je ook over het navigeren in het wild en het analyseren van diergedrag. Je wordt bedreven in het herkennen van dieren aan hun sporen en geluiden, en je leert hun gedrag te begrijpen om gevaarlijke situaties nauwkeurig in te schatten. Het dagelijkse schema wordt bepaald door het ritme van de natuur, wat de opleiding extra uitdagend maakt.

Je maakt onder meer twee intensieve tochten door de wildernis: één als de zon opgaat en de andere vóór zonsondergang. Deze ervaringen vormen de basis voor interactieve lezingen waarin je je bevindingen en ervaringen deelt.

Schiettraining

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het trainen met het geweer. Dit gebeurt zowel in het kamp met ‘droge oefeningen’ zonder scherpe munitie als op een schietbaan buiten het reservaat met scherpe munitie, ongeveer twee keer per week. Deze praktijkervaring is essentieel om vertrouwd te raken met het wapen.

Uiteindelijk, na zes maanden intensieve training, krijg je de kans om je kennis in de praktijk te brengen als gids in een lodge, onder begeleiding van ervaren mentoren. Hier maak je kennis met het echte werk en pas je al je geleerde vaardigheden toe in een professionele setting.

Een doorsnee dag op de cursus

Begin je dag vroeg met een adembenemende zonsopgang. Na een voedzaam ontbijt, ga je op avontuur met een game drive of een verkenningstocht te voet in de ongerepte natuur. Tijdens deze fascinerende activiteiten duik je diep in de wereld van klimaat, geologie, en ornithologie, samen met het deskundige team. Elke stap is een kans om te leren en te ontdekken.

Na een smakelijke lunch in het kamp, geniet je van een welverdiende pauze. Bereid je daarna voor op boeiende lessen over natuurbehoud en milieu. Deze eenjarige cursus biedt een modulaire aanpak, waarbij je wekelijks verschillende thema’s verkent, van geavanceerde vogelkennis tot managementstrategieën.

Extra informatie

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van de eenjarige cursus Safari & Wildlife Gids Professional.

Niet inbegrepen

 • Vliegticket
 • Reis- en zorgverzekering
 • Visums voor Zuid-Afrika en Kenia
 • Vaccinaties (waaronder Malaria)
 • Persoonlijke uitgaven tijdens de vrije dagen

Vliegveld ophaalservice

Begin je avontuur in Johannesburg, waar je een dag voor aanvang van de cursus aankomt op het vliegveld. Hier staat het lokale team klaar om je te verwelkomen. Na de begroeting word je direct naar het eerste kamp gebracht, waar jouw eenjarige opleiding van start gaat.

Examens

Tijdens deze dynamische cursus vinden examens plaats na elke afgeronde training. De exacte examendata variëren afhankelijk van de cursus. Waardoor flexibiliteit en aanpassing aan jouw behoeften mogelijk is.

De cursus officieel erkend door de FGASA (Field Guides Association of Southern Africa) en geaccrediteerd door CATHSSETA (The Culture, Art, Tourism, Hospitality, and Sport Sector Education and Training Authority). Het lokale team ondersteunt je actief bij het registratieproces bij FGASA, die op hun beurt zorgen voor automatische registratie bij CATHSSETA.

Bovendien houden ze zich strikt aan de richtlijnen van de PFTC (Professional Firearm Trainers Council) tijdens de gespecialiseerde vaardigheidstrainingen voor vuurwapens. Hierdoor wordt gewaarborgd dat je de beste en veiligste training ontvangt.

Na de cursus

Om als Safari & Wildlife Professional gids in de sector te werken, vereist men doorgaans ten minste de ‘FGASA Field Guide (NQF2)’ en de ‘FGASA Apprentice Trails Guide’ kwalificaties, samen met enige praktische ervaring. FGASA staat voor Field Guides Association of Southern Africa. Met deze vereisten in gedachten is de succesvolle eenjarige Safari & Wildlife gids opleiding ontwikkeld.

Niet alleen voldoet het aan deze standaarden, maar ook is het gericht op uitgebreide praktische ervaring en diepgaande kennis van de natuur. Na de cursus kan het lokale team je helpen met de vervolgstappen om ergens in de wereld als gids aan de slag te gaan.

Elektriciteit

De kampen zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet, maar krijgen de benodigde stroom van generatoren. Dit betekent dat je maar beperkt de elektronische apparaten kunt opladen wanneer de generatoren actief zijn. De kampen maken voor noodgevallen gebruik van lampen op zonne-energie en satelliettelefoons. Aangezien de mobiele ontvangst over het algemeen beperkt is.

Reisvoorbereiding

Voordat je naar Afrika vertrekt, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede reisvoorbereiding. Denk hierbij aan het afsluiten van een goede reisverzekering, reisvaccinaties en zorg natuurlijk dat je op tijd een visum aanvraagt. Aangezien alle kampen zich in malariagebieden bevinden, raden we aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je huisarts. Meer informatie hierover kun je nalezen op Nederland wereldwijd, thuisvaccinatie en visumbuitenland.nl.

Cursus Locaties

Tijdens de cursus in Zuid-Afrika verblijf je, afhankelijk van het gekozen kamp, in unieke Stilt Houses (verhoogde woningen) of in comfortabele tweepersoons safari tenten. In Makuleke bij het Kruger park, geniet je van het extra comfort van een eigen badkamer in je Stilt House. Daarnaast bieden de andere kampen praktische gedeelde badkamerfaciliteiten. Bovendien beschikken alle kampen over een ruime gemeenschappelijke ruimte, ideaal voor zowel studie als ontspanning. Waar je samen met medestudenten kunt leren, eten en gezellig de avonden doorbrengen. Echter, het is belangrijk te weten dat de kampen niet omheind zijn en exclusief toegankelijk zijn voor deelnemers aan de cursus. Wat zorgt voor een authentieke en ongestoorde ervaring in de Afrikaanse natuur.

De eenjarige professionele Safari & Wildlife gids cursus vindt plaats in maximaal vier van de zes kampen. Gedurende de cursus wissel je meerdere keren van kamp om een breed scala aan kennis en ervaring op te doen in verschillende gebieden/landen. Klik hier voor meer informatie over de accommodaties.

Op de dagen dat je naar een nieuw kamp gaat verhuizen, vindt het vertrek direct na het ontbijt plaats. Afhankelijk van het vertrekkamp, is het soms niet mogelijk om onderweg een stop te maken in nabijgelegen steden. Bij aankomst in het nieuwe kamp word je ingelicht over de lokale regels en starten de nieuwe activiteiten.

Toelatingseisen

 • De deelnemer moet effectief in het Engels kunnen communiceren
 • Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar
 • Fit en in staat zijn om minimaal 2 km te kunnen lopen
 • In het bezit zijn van een geldig rijbewijs

WiFi

Het is enorm beperkt – meestal is er helemaal niets, dus we raden aan om je familie en vrienden van tevoren op de hoogte te stellen van het beperkte contact. Daarnaast is het handig om op het vliegveld een lokale simkaart te kopen, zodat je bij ontvangst in ieder geval contact kunt opnemen met het thuisfront.

Paklijst & Algemene Vragen

Na je boeking ontvang je van ons een handige inpaklijst en een link naar de algemene vragen over de 8-weekse Safari & Wildlife Gids Professional 1 cursus.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.