Skip to main content

Sport & Kidsclub Project

vanaf 965,-
Kaapstad
2 tot 10 weken

Activiteiten met de kinderen
uit de townships van Kaapstad

De provincie West-Kaap, de basis van de Sport & Kidsclub, is een cultureel divers gebied van Zuid-Afrika. Het vrijwilligersproject Sport & Kidsclub is opgezet voor de kinderen die wonen in de nabijgelegen townships, bekend als Dunoon en Wolwerivier. De meeste kinderen die hier opgroeien spreken Engels, maar hun thuistaal kan Afrikaans of Xhosa zijn. De huizen waarin ze wonen zijn vaak gebouwd van schroot en tweedehands hout, en meestal hebben ze geen stromend water in huis. Veertig procent van de gezinnen in deze gebieden heeft geen mannelijk gezinshoofd en de kinderen hebben vaak niemand die toezicht houdt op hun studievoortgang of naschoolse activiteiten.

Door gebrek aan financiering wordt er zeer weinig lichamelijke opvoeding gegeven aan de kinderen in de kleuterscholen en basisscholen, wat ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken. Om deze reden help je als vrijwilliger ’s ochtends in de EduCare Centers bij de plaatselijke township. De kinderen zijn 0 tot 7 jaar oud en je gaat bijvoorbeeld leuke spelletjes spelen, dansen en de docenten in het schooltje ondersteunen. ’s Middags werk je met kinderen van 10 tot 15 jaar, en ontwikkel je belangrijke vaardigheden en waardevolle levenslessen door middel van avontuurlijke (sport)activiteiten. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het programma, aangezien alcohol- en drugsmisbruik veel voorkomen in de townships waar ze wonen, en op deze leeftijd zijn ze bijzonder vatbaar voor rekrutering door lokale bendes.

Wist je dat sport en beweging zoals gymlessen geen deel uitmaken op de scholen in Zambia? Dit komt mede door de beperkte middelen en een gebrek aan bekwame sportleraren. Daarom is tijdens het Sport & Community Project jouw inbreng als vrijwilliger van vitaal belang!

Inclusief

 • Hulp voor vertrek
 • Vliegveld ophaalservice
 • Weekend oriëntatie in Kaapstad
 • Accommodatie tijdens je verblijf
 • Iedere ochtend een licht ontbijt
 • 5 keer diner per week
 • Wekelijkse sociale activiteiten
 • 1 professionele surfles per week (afhankelijk van het weer)
 • Sport en surf benodigdheden
 • Transport van en naar de projecten
 • 24 uur ondersteuning en begeleiding
 • Donatie aan het project

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Visum (indien nodig)
 • Persoonlijke uitgaven

Hoogtepunten

 • Leer zelf surfen en skateboarden
 • Assisteer binnen het onderwijs
 • Assisteer bij het lesgeven van (sport)programma’s
 • Leer de kinderen zwemmen, surfen en skateboarden
 • Help kinderen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van sport en onderwijs
 • Ervaring opdoen in het werken met kinderen binnen een organisatie
 • Geef kinderen nieuwe ervaringen
 • Leer meer over de Zuid-Afrikaanse culturen en manier van leven
 • Ontwikkel nieuwe vriendschappen

Orientatie

Dag 1 - Aankomst Kaapstad (zaterdag)

Na aankomst op het vliegveld word je opgehaald en naar de accommodatie gebracht. Nadat je gesetteld bent krijg je een rondleiding en ontvang je een map van het gebied. Verken de omgeving zelf, zoals het strand, winkels, bars en restaurants.

Dag 2 - Kaapstad verkennen (zondag)

Begin de dag met een licht ontbijt, terwijl de gids je wat meer verteld over het bussysteem in Kaapstad. Vandaag maak je een wandeltocht langs historische bezienswaardigheden, zoals het kasteel ‘De Goede Hoop’ en ‘Grand Parade’. Kom meer te weten over het leven onder de Apartheid in Zuid-Afrika in de parlementsgebouwen en het District Six Museum. Koop ook Afrikaanse kunst en kunstnijverheid op de Green Market Square en St. George’s Mall.

Verken Kaapstad

Na de genoemde activiteiten kun je zelf een bus nemen of naar het Victoria & Alfred Waterfront lopen. Leun achterover en drink een heerlijke koffie, geniet van wat verse vis en kijk naar de schepen in de drukke haven of loop rond en bezoek de winkels, markten en luister naar de muzikanten. Als alternatief kun je ook een kabelbaan naar de Tafelberg nemen en genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. Of breng een bezoek aan het beroemde Robbeneiland waar Nelson Mandela tijdens de Apartheid in de gevangenis zat.

Vanaf dag 3 - Vrijwilligerswerk (maandag)

Na het ontbijt ga je als vrijwilliger aan het werk in de Sport & Surf Kidsclub. Je maakt kennis met de stafleden en zij vertellen je wat er deze week op de planning staat. Je werkt van maandag tot en met vrijdag en eventueel op de zaterdag (als je zin hebt). De hele week ben je actief bezig met de kinderen, maar soms kan je op de maandag ook meehelpen op kantoor. Je helpt bij de weekplanning, onderhoud van de apparatuur en het sorteren van donaties.

Het bijzondere werk van een vrijwilliger

Dit project is een geweldige manier voor vrijwilligers om ervaring op te doen in het werken met kinderen en groepen.

Taken van vrijwilligers in Kaapstad

Nieuwe buitenactiviteiten leren, zoals zwemmen, boksen, spikeball surfen en skateboarden. Vrijwilligers krijgen professionele les, zodat ze kunnen helpen bij het lesgeven aan de kinderen. Het project wordt uitgevoerd als een wekelijks leerplan voor kansarme jongeren van een van de plaatselijke scholen. Het belangrijkste doel is om de kinderen na schooltijd bezig en van de straat te houden. Vrijwilligers helpen om waardevolle levenslessen te geven door middel van avontuurlijke activiteiten, teamwork, educatieve lessen en sport. Voor de meeste kinderen is dit het hoogtepunt van hun dag, daarom wordt het ook gebruikt als een stimulans voor hen om het goed te doen op school, waardoor ze een betere kans krijgen op een goede toekomst.

Extra informatie

Projectkosten

– 2 weken €965,-
– 3 weken €1245,-
– 4 weken €1525,-
– 5 weken €1805,-
– 6 weken €2085,-
– 7 weken €2365,-
– 8 weken €2645,-
– 9 weken €2925,-
– 10 weken €3205,-

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van het Sport & Kidsclub vrijwilligersproject in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Vliegveld ophaalservice

We verwachten je op zaterdag op het internationale vliegveld van Kaapstad in Zuid-Afrika. Je kunt op die dag op ieder moment aankomen. Er staat een chauffeur voor je klaar die je naar de accommodatie in Kaapstad brengt. Hier begint je 2-daagse introductie, voordat je op maandag start met het vrijwilligersproject.

Locatie

Kaapstad is officieel een van de mooiste steden ter wereld. Omlijst tussen oceanen en bergen, is het omgeven door ongelooflijke natuurlijke schoonheid, met de Tafelberg, een van de zeven natuurwonderen van de wereld, een absoluut hoogtepunt. Kaapstad is ook een plaats met een enorme diversiteit, levendige culturen en een bruisend nachtleven.

Het leven hier is dynamisch en interessant, en weekenden bieden je een enorme variëteit aan spannende activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld naar de top van de Tafelberg gaan, paragliden en met een kajak de oceaan op. Of ga wat rondhangen op een van de vele stranden, wijn drinken bij prachtige wijngaarden, op safari gaan, genieten van enkele van de beste restaurants van Afrika en ga zelfs de lucht in tijdens een helikoptervlucht boven de stad. Voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in het verkennen van de Zuid-Afrikaanse cultuur, wat dacht je van een bezoek aan het historische Robbeneiland of een gratis wandeltocht door de stad om meer te weten te komen over Apartheid?

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een van de vrijwilligershuizen met slaapkamers voor 2 tot 5 personen. Alle huizen zijn voorzien van elektriciteit, WiFi, warm water, een keuken, gemeenschappelijke badkamers (met douche en toilet), bedden met linnengoed en een kussen (geen handdoeken). Upgrades naar een privé kamer zijn beschikbaar tegen een toeslag.

Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het netjes houden van hun eigen kamer en vrijwilligershuis. De badkamers worden elke dag schoongemaakt door het personeel en het beddengoed wordt één keer per week verschoond. De vrijwilligershuizen liggen op loopafstand van winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden, bushaltes en het strand.

Kledingvoorschrift

Hoewel de kledingvoorschriften voor de vrijwilligers erg verwesterd is, zijn de townships nog steeds erg gevoelig voor het blootstellen van bepaalde delen van je lichaam. Zorg ervoor dat je kleding draagt die je dijen, buik en borst bedekt voor de tijden dat je op school en bij de kinderen bent.

Schoolvakanties

Tijdens de schoolvakanties verlopen de projecten iets anders en volg je het kidsclub vakantierooster. De activiteiten zijn afhankelijk van het weer, de vakantieduur en het aantal aanwezigen. Het doel van het kidsclub vakantieprogramma is dat de kinderen plezier hebben en ze van de straat houden. De activiteiten in deze tijd zijn minder gestructureerd en meer gericht op het plezier van de kinderen.

Let op! Als er voor een kidsclub vakantieactiviteit een toegangsprijs vereist is, moeten vrijwilligers voor zichzelf betalen. De programmakosten worden alleen gebruikt om de toegang voor de kinderen te dekken, maar ze proberen zoveel mogelijk gratis evenementen te plannen.

Projecten combineren

Ja, het is zeker mogelijk om de Sport & Kidsclub met andere projecten te combineren. Kijk bij onze vrijwilligersprojecten en laat ons weten wat je wensen zijn.

Maaltijden

Er is iedere ochtend een licht ontbijt en doordeweeks een diner inbegrepen. Als je dieetwensen hebt, dien je dit voor aankomst aan ons door te geven. Het project zal zijn best doen om hieraan tegemoet te komen, maar het kan zijn dat je zelf wat moet aanvullen. Er zijn verder koelkasten beschikbaar voor persoonlijk eten en drinken van vrijwilligers. Thee en koffie zijn gratis verkrijgbaar.

Verblijf verlengen

Zou je eventueel langer dan 10 weken willen werken bij de Sport & Kidsclub in Zuid-Afrika, laat het ons dan weten. In overleg met de organisatie kunnen we eventueel een uitzondering voor je maken.

Surflessen

Vrijwilligers krijgen de kans om te leren surfen met een professionele instructeur en krijgen één surfles per week (afhankelijk van het weer). Extra surflessen kunnen geboekt worden tegen een meerprijs.

De kinderen die deelnemen aan het programma zijn op verschillende niveaus van zwemvaardigheid. Het surfen kan pas aan kinderen worden geleerd als ze slagen voor zwemmen. Daarom kunnen surflessen met de kinderen niet worden gegarandeerd tijdens je verblijf.

Toelatingseisen

Je moet 17 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan de Sport & Kidsclub in Kaapstad. Daarnaast is het verplicht om een ‘verklaring omtrent gedrag’ aan te vragen.

Visum

Je hebt geen toeristenvisum nodig voor Zuid-Afrika als je korter dan 12 weken vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Vaccinaties

Bekijk de website van Thuisvaccinatie.nl voor meer informatie over de aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.