Skip to main content
Goed voorbereid op reis

naar Latijns-Amerika

Bij het plannen van je reis door Midden- en/of Zuid-Amerika komt een goede reisvoorbereiding kijken. Denk hierbij aan het aanvragen van een visum en het regelen van de juiste reisverzekering. In de voorbereiding is ook het maken van een afspraak voor eventuele vaccinaties een belangrijk punt. Lees hieronder meer over het voorbereiden van je reis door Latijns-Amerika, want vanaf dit moment gaat je reis al van start!

Reis naar Latijns-Amerika met

een goede reisvoorbereiding

Ben jij je aan het voorbereiden om naar Midden- of Zuid-Amerika te reizen? Geweldig! De verschillende landen in Latijns-Amerika zijn op veel levels te gek voor backpacken. Denk aan geweldige feesten, episch surfen, bruisende steden en wilde landschappen, waaronder de Andes en de Amazone-jungle. Met onze jongerenreizen in Colombia, Mexico, Costa Rica en Peru verken je deze geweldige landen met een leuke internationale groep. Omdat je dit avontuur met andere jongeren deelt wordt de reis helemaal bijzonder: je kunt ervaringen uitwisselen en samen reizen is natuurlijk super gezellig. Wil je de Spaanse taal leren? Dan zijn onder andere Ecuador, Peru, Cuba en Costa Rica te gekke opties! Of ga voor een combinatie van Spaanse taallessen met vrijwilligerswerk of pak de beste golven om te surfen in Costa Rica. Ook goed om te weten is, dat de landen in Latijns-Amerika verbluffend mooi zijn, soms uitdagend, budgetvriendelijk voor backpackers, divers en relatief veilig. Kortom een reis door Midden- en Zuid-Amerika wordt een geweldige reiservaring…

Visum, Reisvaccinaties & Reisverzekering

Latijns-Amerika is een enorm continent en zorg daarom voor een goede reisvoorbereiding. Want beslissen waar je heen gaat en hoe je een backpackreis plant, kan een verbijsterende taak zijn. Zodra je weet door welke landen je wilt backpacken, kun je een afspraak maken voor reisvaccinaties. Ook het uitzoeken van een goede reisverzekering en of je een visum nodig hebt is zeker de moeite waard om even de tijd voor te nemen. Naast deze praktische zaken is het ook leuk om meer over het land waar je naartoe gaat te lezen. Op deze manier ben je op de hoogte van bijvoorbeeld het klimaat, de cultuur en veiligheid.

Visum aanvragen

Voor Latijns-Amerika

Colombia

Bij aankomst op het vliegveld van Colombia ontvang je een reistoestemming en stempel in je paspoort. Zorg voor een geldig paspoort, een uitgaande vliegticket en lege visumpagina in je paspoort. Wil je langer dan 90 dagen in Colombia reizen? Neem dan contact op met de Colombiaanse ambassade in Nederland. Je kunt het visum verlengen met een extra 90 dagen (in totaal dus 180 dagen). Dit noemen ze ook wel een ‘Prórroga de Permanencia’.

Costa Rica

Voor een verblijf korter dan 90 dagen in Costa Rica hoef je geen visum aan te vragen. Bij vertoon van een geldig paspoort en retour vliegticket ontvang je bij aankomst een stempel in je paspoort. Zorg dat je paspoort bij terugkomst in Nederland of België nog 6 maanden geldig is.

Ecuador

Met een Nederlands of Belgisch paspoort mag je zonder visum maximaal drie maanden (negentig dagen) in Ecuador verblijven. Wanneer je langer dan 3 maanden in Ecuador wilt verblijven, neem dan contact op met de Ecuadoraanse ambassade in Den Haag.

Guatemala

Met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort mag je zonder visum maximaal 90 dagen in Guatemala verblijven. Wanneer je langer dan 3 maanden in Guatemala wilt verblijven, is het raadzaam om over te steken naar buurland Mexico of Belize en daarna weer terug te gaan. Een visum voor 3 maanden of langer is namelijk een langdurig proces.

Mexico

Voor vertrek naar Mexico is het niet nodig een toeristenvisum aan te vragen. Namelijk bij aankomst in Mexico ontvang je een stempel in je paspoort waarmee je 30, 6o of 180 dagen in het land mag verblijven. Wil je een toeristenvisum van 180 dagen, dan zul je hier specifiek naar moeten vragen bij de douane. Bij vertrek terug naar huis moet je het toeristenvisum bij de douane weer laten zien.

Zorg ervoor dat je beschikt over retourticket of een vliegticket naar een volgende bestemming en dat je paspoort bij terugkomst in Nederland of België nog 6 maanden geldig is.

Peru

Reis je binnenkort naar Peru? Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, mag je maximaal 183 dagen zonder visum door Peru reizen. Bij aankomst in Peru neemt de douane de beslissing voor hoeveel dagen je een stempel in je paspoort krijgt. Het wordt dus per reiziger bekeken en het kan daarom zijn dat je een stempel krijgt van bijvoorbeeld 80 dagen.

Verzekeringen van

FBTO aanvragen

Als je naar Latijns-Amerika vertrekt dan is een goede reisvoorbereiding van belang. Bij een reis naar bijvoorbeeld Costa Rica, Mexico of Colombia hoort natuurlijk ook een reis- en annuleringsverzekering. Er kan namelijk van alles gebeuren tijdens je reis, dus het is erg belangrijk om je goed te verzekeren. Je wilt namelijk in Costa Rica niet voor behoorlijke kosten komen te staan, wat je later niet meer terug kan krijgen.

Bij FBTO ben je voor alle verzekeringen aan het juiste adres. Je kunt naast een kortlopende- en annuleringsverzekering, ook een lang-op-reis verzekering aanvragen. Klik hier voor de FBTO voorwaarden.

Reisvaccinaties

Voor Latijns-Amerika

Bij het voorbereiden van je reis naar Midden- of Zuid-Amerika is het belangrijk je te laten informeren over reisvaccinaties. Op deze manier krijg je de juiste vaccinaties en ga je dus goed beschermd op reis. De vaccinaties beschermen je tegen verschillende infectieziekten die in Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. Afhankelijk van onder andere het land, de gebieden die op je reisplanning staan en je verblijfsduur, wordt er bepaald welke vaccinaties je nodig hebt. De vaccinaties zorgen er voor dat het afweersysteem wordt verstrekt en dus jouw lichaam zichzelf beter beschermt tegen infectieziekten.

Regel je reisvaccinaties thuis

Thuisvaccinatie.nl adviseert reizigers op een deskundige manier en vertelt over de benodigde vaccinaties. Het kan dan gaan om aanbevolen vaccinaties, maar in sommige vervallen ook om verplichte inentingen. Maak direct een afspraak met een van de deskundige artsen van Thuisvaccinaties.nl en zij komen bij je langs wanneer het jouw uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En als dit mogelijk is, sturen zij de rekening direct door naar de zorgverzekeraar.