Skip to main content

Wildlife Rescue
Vrijwilligersproject

Help Wilde Dieren: Vrijwilligerswerk in Namibie
bij het Wildlife Rescue Project

Op slechts 45 km van Windhoek, de hoofdstad van Namibië, ligt het Wildlife Rescue Project – dé plek waar gewonde dieren of weesdieren een tweede kans krijgen. Hier worden ze liefdevol verzorgd met als doel ze weer in het wild te laten leven. Alleen dieren die ernstig ziek zijn of slecht behandeld zijn, blijven permanent in het reservaat.

Als vrijwilliger speel jij een cruciale rol in het redden, verzorgen en beschermen van Afrikaanse wilde dieren. Zonder jouw inzet kan dit project niet draaien! Je dagelijkse taken bestaan uit het verzorgen van de dieren, het voorbereiden van hun maaltijden en het voeren van de dieren. Voor de sociale dieren, zoals bavianen, zorg je voor voldoende speeltijd. Heb je interesse in onderzoek? Dan kun je ook helpen met het verzamelen van gegevens over wilde dieren in Namibië.

Daarnaast krijg je als vrijwilliger de kans om cheeta’s te observeren tijdens hun jacht, mee te gaan met ervaren spoorzoekers om dieren te volgen, en wilde honden, leeuwen, olifanten en neushoorns in de gaten te houden. Je kunt zelfs meehelpen bij het voeren van carnivoren en het tellen van wilde dieren. Zin in wat extra actie? Help dan met klusjes in het reservaat of zorg voor olifanten en neushoorns—een ervaring die je nooit zult vergeten!

Vrijwilligerswerk in Namibië biedt jou niet alleen de kans om unieke dieren van dichtbij te zien, maar ook om een verschil te maken voor de wilde dieren in Afrika. Durf jij het avontuur aan?

vanaf 1195,-

2 tot 8 weken

Windhoek, Namibië

  • Hulp voor vertrek
  • Vliegveld transfers
  • Alle overnachtingen op het project
  • 3 maaltijden per dag
  • Transport van en naar de opvang
  • Projectkosten en -benodigdheden
  • 24/7 ondersteuning door ervaren internationale en lokale medewerkers
  • Volledige oriëntatie
  • Voedselbereiding en voederen van kleine dieren
  • Intensieve zorg verlenen aan jonge dieren in het wild
  • Observatie van jachtluipaarden en een cursus cheeta fysiologie
  • Projectwerk, zoals het bouwen van kampen en nieuwe faciliteiten, het afbreken van oude
    constructies, onderhoud van wegen, hekwerk en nog veel meer
  • Het monitoren van spraakmakende diersoorten
  • Sluit je aan bij ervaren trackers om de sporen van bepaalde dieren te volgen
  • Monitoren van vrij rondlopende carnivoren
  • Analyseren van GPS-gegevens en cameravallen
  • Assisteren bij verschillende onderzoeken
  • Bijwonen van conflictoproepen (als ze zich voordoen)

Rooster
Namibie Project

Opvangcentrum

Het vrijwilligerswerkschema werkt volgens een roterend groepssysteem, zodat elke vrijwilliger zoveel mogelijk activiteiten en taken kan ervaren. De groepen voeren dagelijks tussen 08.00 en 17.00 uur twee tot drie activiteiten uit. ’s Ochtends hebben vrijwilligers een korte pauze, gevolgd door een lunch van 13.00 tot 14.30 uur.

Weekends zijn niet in het schema van het Namibië Wildlife Project opgenomen. Op zaterdag nemen vrijwilligers ’s ochtends deel aan bepaalde activiteiten, en ’s middags is er een leuke niet-werkgerelateerde activiteit gevolgd door een barbecue (braai). Op zondag is er ’s ochtends een klein team betrokken bij de voedselbereiding, en ’s middags een ander klein team, waardoor je ongeveer een halve dag vrij hebt. Tijdens je vrije tijd kun je eventueel het reservaat verkennen. Het is zo groot dat je niet alles te voet kunt ontdekken.

Houd er rekening mee dat er van tijd tot tijd onvermijdelijke wijzigingen in de projecten kunnen optreden. Deze wijzigingen kunnen worden veroorzaakt door het weer, prioriteiten voor natuurbescherming, levering van materialen, of doordat lopende projecten sneller of langzamer verlopen dan oorspronkelijk gepland.

Lokale Basisschool

Door verschillende projecten biedt het natuurreservaat werkgelegenheid, huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg aan veel lokale gezinnen. Het doel is om de volgende generatie van deze gemeenschap in Namibië de stimulans te geven die ze nodig hebben om een betere en gezondere toekomst op te bouwen. De basisschool bevindt zich op het project zelf en is opgericht in 2009, met als doel gratis onderwijs en ondersteuning te bieden aan alle kinderen van de lokale gezinnen.

Vrijwilligers die deelnemen aan het vrijwilligerswerkprogramma voor natuurbehoud kunnen ervoor kiezen om de energieke en enthousiaste basisschoolkinderen te ontmoeten. Dit zal één keer per week op een vast tijdstip plaatsvinden. Na een briefing door de schooldirecteur wordt aan geïnteresseerde vrijwilligers gevraagd om een specifieke activiteit van een uur te plannen. Je doel is om iets te bedenken dat onderwijs met plezier combineert.

Extra informatie

Startdatums & Projectkosten

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums en projectkosten van het Wildlife Rescue vrijwilligerswerkproject in Namibië.

Vliegveldtransfers

Bij aankomst op Windhoek Hosea Kutako Airport (WHK) in Namibië word je opgehaald door het lokale team. Aan het einde van je project word je weer afgezet op de luchthaven, zodat je zorgeloos naar je volgende bestemming kunt reizen.

Vrije tijd

In je vrije tijd kun je een transfer naar het stadscentrum boeken voor €12,- enkele reis, waar je souvenirs kunt kopen en lekker kunt eten. De transfer regel je eenvoudig via de vrijwilligerscoördinator. Er is een geldautomaat aanwezig op het project, maar deze werkt soms niet door signaalproblemen, dus houd hier rekening mee.

Visum

Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, mag je maximaal drie maanden in Namibië verblijven zonder een visum. Wil je langer dan drie maanden vrijwilligerswerk doen? Neem dan contact op met de Ambassade van Namibië in Brussel voor meer informatie.

Klimaat

Windhoek heeft een halfwoestijnklimaat, met hete zomers en milde winters. De zomers, van oktober tot april, kennen temperaturen tot wel 40°C overdag en kunnen ’s nachts dalen tot onder de 0°C. Neem naast zomerkleding dus ook warme kleding mee. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 30°C per dag.

De meeste regen valt tussen november en maart, vaak in de vorm van zware onweersbuien. De winters, van mei tot september, zijn aangenaam warm overdag, maar de nachten kunnen erg koud zijn, met temperaturen die soms onder het vriespunt dalen. De populairste tijd om aan dit project deel te nemen is van maart tot oktober, wanneer er weinig regen valt en de temperaturen aangenaam zijn.

WiFi

Er is geen WiFi beschikbaar bij het project vanwege het slechte bereik. Zorg ervoor dat je bij aankomst op de luchthaven een lokale simkaart met data aanschaft om verbonden te blijven.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Accommodatie

Tijdens je verblijf op het reservaat overnacht je in een 2- of 3-persoons safari tent, gescheiden op basis van geslacht of voor koppels. De tenten zijn basic maar comfortabel ingericht met eenpersoonsbedden, compleet met beddengoed (dekbed en kussen). De douches en toiletten zijn gedeeld en worden voorzien van warm water via zonne-energie. Stopcontacten voor het opladen van elektrische apparaten vind je in de gemeenschappelijke ruimtes.

Projecten combineren

Ja, je kunt het Wildlife Rescue dierenopvangproject combineren met andere projecten. Zo kun je na dit project bijvoorbeeld deelnemen aan het Medisch Project, of andere vrijwilligersprojecten ontdekken die aansluiten op jouw interesses. Laat ons weten wat je wensen zijn!

Verblijf verlengen

Wil je langer dan 8 weken vrijwilligerswerk doen in Namibië? Neem dan contact met ons op. In overleg met het natuurreservaat is het mogelijk om je verblijf te verlengen of projecten te combineren.

Toelatingseisen

Om deel te nemen aan dit project moet je minimaal 17 jaar oud zijn. We zoeken vrijwilligers die teamspelers zijn, en een passie hebben voor wilde dieren en de natuur.

Reisvoorbereiding

Voordat je naar Namibië vertrekt voor jouw vrijwilligerswerk, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Als Nederlander of Belg kun je maximaal drie maanden zonder visum in Namibië verblijven. Als je langer wilt blijven, neem dan contact op met de Ambassade van Namibië in Brussel. Daarnaast is het verstandig om de aanbevolen vaccinaties voor Namibië te checken via thuisvaccinatie.nl.

Voor meer gedetailleerde informatie en handige tips, bekijk onze volledige reisvoorbereidingspagina voor een reis naar Afrika.

Maaltijden

Dagelijks krijg je drie maaltijden geserveerd. Het ontbijt bestaat uit ontbijtgranen, fruit, yoghurt, toast en beleg. De lunch varieert van koude tot warme gerechten, zoals wraps, salades, pasta’s en sandwiches. Voor het diner kun je genieten van een warme maaltijd, zoals een traditionele braai (BBQ), stoofschotels of kipgerechten. Heb je specifieke dieetwensen? Laat het ons direct na je boeking weten, zodat we hier rekening mee kunnen houden.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.