Skip to main content

Neushoorn & Olifanten

vanaf 995,-
Wedza, Zimbabwe
1 tot 8 weken

Bescherm als vrijwilliger de
olifanten en zwarte neushoorn

Gepassioneerd door natuurbehoud en wil je bijdragen aan het redden van enkele van de meest iconische bedreigde diersoorten van Afrika? Dan is het Neushoorn & Olifanten Vrijwilligerswerk Project voor jou! Deze wilde dieren in Zimbabwe worden bedreigd door illegale stroperij, overbevolking en verlies van leefgebied. Natuurbeschermingsgebieden spelen een cruciale rol bij zowel de bescherming als het behoud van deze bedreigde diersoorten. En als vrijwilliger help jij ervoor te zorgen dat de neushoorn en de olifanten in het wild blijven bestaan.

Verantwoord vrijwilligerswerk in Afrika geeft je de mogelijkheid om te reizen met een echt doel. Als vrijwilliger heb je een once-in-a-lifetime kans om van dichtbij te werken met ongelooflijke dieren in het wild, zij aan zij met deskundigen en binnen lokale gemeenschappen. Vrijwilligers spelen een sleutelrol bij het beschermen van de natuur. En ontwikkelen hierbij een dieper intercultureel begrip en empathie door samen te werken in de levendige gemeenschap, samen met vriendelijke en gelijkgestemde mensen.

Als vrijwilliger speel je een cruciale rol in de zorg voor bedreigde neushoorns en olifanten. Samen met andere vrijwilligers verricht je belangrijk onderzoek naar het gedrag van dieren in het wild en zet je je in tegen stroperij. Je helpt mee met het beheer en onderhoud van natuurbeschermingsgebieden. Daarnaast zet je educatieve en bewustmakingsinitiatieven op in lokale gemeenschappen om het belang van natuurbehoud te onderstrepen. Deze veelzijdige rol biedt je de kans om een echte impact te maken op zowel de dieren als de gemeenschap.

Bijzondere band met de olifant

Inclusief

 • Hulp voor vertrek
 • Alle overnachtingen
 • 3 maaltijden per dag
 • Vliegveld transfers
 • Transport van en naar project
 • Projectkosten en -benodigdheden
 • 24/7 ondersteuning door ervaren internationale en lokale medewerker
 • Wekelijkse wasserette service
 • Gratis koffie, thee, juice en water
 • Volledige oriëntatie om ervoor te zorgen dat je verantwoord bijdraagt

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • Visum
 • Optionele activiteiten
 • Persoonlijke uitgaven

Werkzaamheden

 • Speel een cruciale rol bij het behoud en de verzorging van neushoorns en olifanten in het reservaat
 • Observeer en onderzoek het gedrag van andere wilde dieren tijdens safaritochten door het reservaat
 • Kom meer te weten over het dagelijkse beheer van reservaten terwijl je samenwerkt met Rangers
 • Doe mee aan patrouilles tegen stroperij en krijg speciaal inzicht in wat er nodig is om een Ranger te zijn
 • Ervaar het lokale leven en leer over de cultuur tijdens verschillende gemeenschapsprojecten
 • Leef in het hart van een Afrikaans wildreservaat, omgeven door dieren in het wild en rustgevende geluiden van de bush
 • Verken het natuurreservaat te voet, per jeep of te paard

Werkgebieden

Zwarte Neushoorn & Olifantenbescherming

Dit wordt een van je beste ervaringen met vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland. Je voedt en loopt met de neushoorns, onderhoudt en maakt hun leefomgeving schoon en je bent ook betrokken bij het observeren en verzamelen van gegevens over het gedrag en de sociale interactie van deze dieren. Je zult essentiële antistroperij- en valstrik patrouilles uitvoeren, de leefomgeving van olifanten onderhouden en schoonmaken en hun familie-interacties observeren.

Monitoren & Onderzoek

Het monitoren van de wilde dieren, het aantal wild en onderzoek zijn van vitaal belang om te helpen bij het opstellen van een effectief beheerplan voor het reservaat en om te beslissen welke instandhoudingsinitiatieven moeten worden genomen. Je monitort dieren en legt informatie vast door aantekeningen te maken over waterafhankelijkheid, interactie met eigen soorten en anderen, concurrentie binnen en tussen soorten, evenals dominantie en hiërarchie.

Onderhoud Reservaat

Om de best mogelijke omgeving voor de levensduur van de dieren in het reservaat te garanderen, moet je misschien je handen vuil maken en wat spieren opbouwen! Het onderhoud van hekwerk, wegen, hokken en uitrusting kan deel uitmaken van je taken, evenals het bouwen en onderhouden van bushkampen, het planten van bomen en het opruimen van struiken.

Betrokkenheid Gemeenschap

Assisteer op de plaatselijke basisschool waar je een goedgekeurd Engels programma volgt dat gericht is op Afrikaanse kinderen op het platteland. De materialen pakken instandhoudingskwesties aan op een manier die relevant is voor hun leerproces.

Je ondersteunt ook de Conservation Club en helpt middelbare scholieren zowel praktisch als theoretisch over natuur en natuurbehoud te leren. Speel sport en spel met de jongere kinderen en doe mee aan een traditionele culturele Zimbabwaanse avond – leer koken en dansen van de echte experts.

Let op: dit is alleen op bepaalde tijden van het jaar beschikbaar.

Extra informatie

Neushoorn & Olifanten Projectkosten

– 1 week €995,-
– 2 weken €1895,-
– 3 weken €2795,-
– 4 weken €3695,-
– 5 weken €4595,-
– 6 weken €5495,-
– 7 weken €6395,-
– 8 weken €7195,-

Startdatums

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums van het Neushoorn & Olifanten vrijwilligerswerk project in Zimbabwe.

Aankomst & Vertrek

Aankomst: Elke maandag is er vervoer beschikbaar vanaf Harare International Airport. Zorg ervoor dat je uiterlijk om 13:00 uur op de dag dat het project begint, op Harare International landt. Als je niet voor 13:00 uur in Harare kunt aankomen, kunnen we een privé transfer voor $120,- USD regelen. Overweeg ook om een dag eerder aan te komen en een hotel bij het vliegveld te boeken. Zorg er dan voor dat je op maandag voor 13:00 uur terugkeert naar de luchthaven voor de transfer.

Vertrek: Als je vlucht op de laatste dag van je project vertrekt, zorg dan dat deze na het middaguur vertrekt. Je komt rond 09:30 uur op de luchthaven aan. Boek dus geen vluchten die vroeger dan 11:30 uur vertrekken, aangezien je altijd 2 uur van te voren op het vliegveld moet zijn. Als je vlucht in de avond vertrekt kan er een privé transfer worden geboekt voor $120,- USD.

Locatie

Het natuurreservaat ligt op slechts 90 minuten van Harare, en is toegewijd aan het behoud en het welzijn van dieren in het wild, met een specifieke focus op de bescherming en het fokken van de ernstig bedreigde zwarte en witte neushoorn. Als gevolg van een toename van illegale stroperij in de jaren tachtig, werden veel zwarte neushoorns voor hun veiligheid verplaatst naar particuliere natuurreservaten. Sindsdien wordt er hard gewerkt aan het vergroten van de populatie wilde zwarte neushoorns. Tot op heden heeft het reservaat met succes 11 neushoorns in het wild vrijgelaten, waardoor het Zimbabwe’s erfgoed word beschermd met de succesvolle herintroductie van dit ongelooflijke bedreigde dier in het wild.

In het reservaat zul je een breed scala aan landschappen tegenkomen op 10.000 hectare natuurgebied, waaronder bossen, savanne graslanden, rotspartijen, rivierbossen en struikgewas. Door te wonen in dit particuliere reservaat, krijg je een uniek kijkje achter de schermen van het leven hier in Zimbabwe. Je kunt Markwe Caves bezoeken om bush-schilderijen te zien (als de gids beschikbaar is). Eindig de dag met een zonsondergang vanaf het uitkijkpunt en sluit de avond af door naar sterren te kijken en in slaap te vallen met de geluiden van nachtelijk Afrika.

Accommodatie

Je zult comfortabel worden ondergebracht wanneer je in Zimbabwe vrijwilligerswerk doet. Groepsgrote bestaat uit maximaal 12 vrijwilligers. De kamers worden gedeeld en zijn voorzien van comfortabele eenpersoonsbedden met beddengoed. Douches en toiletten worden gedeeld en hebben warm stromend water. Stopcontacten voor elektronica zijn beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes.

Contant geld

In Zimbabwe kun je betalen met USD (Amerikaanse Dollar), maar deze kun je niet halen bij pinautomaten, banken of wisselkantoren. Zorg dus dat je voldoende cash bij je hebt vóór je voet zet op Zimbabwaanse bodem. Betalen met kaart? Dat gaat helaas niet lukken. Ons advies: neem ongeveer 150 USD per week mee in contanten, just in case. Kleine briefjes zijn een must, want wisselgeld is een zeldzaamheid daar. Vergeet ook niet dat je bij aankomst je visum moet afrekenen met cash, en dat kost je tussen de 30 en 75 USD, afhankelijk van waar je vandaan komt.

Vrije tijd

In je vrije tijd kun je vissen en kanoën of ontspannen met een biertje na een dag hard werken! Misschien heb je ook de mogelijkheid om op zaterdagochtend te gaan paardrijden. Als je van wandelen houdt, kunnen er uitstapjes naar de Mutemwa Mountain geregeld worden. Of breng een bezoek aan de Bushman-schilderijen in Markwe Caves.

Als je een chauffeur wilt regelen om je naar Harare te brengen om de markten en winkels te bezoeken, dan kan er een privé taxi voor $100,- USD geboekt worden (kosten verdelen over vrijwilligers). Er is namelijk geen betrouwbaar openbaar vervoer van het reservaat naar Harare.

Klimaat

De dagtemperaturen in de zomer (oktober – maart) kunnen oplopen tot 35° C en de dagen in het veld kunnen lang zijn, dus zorg voor een hoed met brede rand, voldoende zonnebrandcrème en een bidon. De zomer is ook het regenseizoen, dus het is een goed idee om een waterdichte jas mee te nemen. Winteravonden en de ochtenden (mei – september) kunnen erg koud worden in dit gebied van Zimbabwe. Dus als je in die periode komt, zorg er dan voor dat je wat warme kleding, een wollen muts en een lange broek inpakt. Trainingsbroeken en warme pyjama’s zijn onmisbaar van mei tot en met september!

Verblijf verlengen

Zou je eventueel langer dan 8 weken in Zimbabwe willen blijven, laat het ons dan weten. In overleg met de organisatie kun je eventueel verlengen of een project combineren.

Toelatingseisen

Je moet 17 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan dit project in Zimbabwe. Daarnaast is een passie voor wilde dieren een vereiste.

Reisvoorbereiding

Je kunt een e-visum aanvragen via deze website of neem contact op met visumbuitenland.nl. Bekijk ook de website van thuisvaccinatie.nl voor meer informatie over de aanbevolen vaccinaties voor Zimbabwe.

Maaltijden

Er worden dagelijks 3 huisgemaakte maaltijden geserveerd op basis van zelfbediening. Vegetarische en beperkte veganistische opties zijn beschikbaar op verzoek. Mocht je dieetwensen of voedselallergieën hebben, dan is het belangrijk dat je ons dit vooraf laat weten. Houd er rekening mee dat ze niet kunnen voorzien in zeer specifieke voedingsbehoeften (bijvoorbeeld gluten-, zuivel- of tarwe-intolerantie), dus als je ze nodig hebt, moet je speciaal voedsel meenemen. Als je voedsel meeneemt, dan kunnen de chef-koks deze voor je bereiden naast de standaardmaaltijden van andere vrijwilligers. Daarnaast is er gratis koffie, thee, juice en water beschikbaar. Het water is trouwens veilig en schoon om te drinken.

Er is een bar bij het vrijwilligershuis waar je een kleine verscheidenheid aan snacks, alcoholische en koolzuurhoudende dranken kunt kopen. Je barrekening wordt aan het einde van je verblijf verrekend en dient contant in Amerikaanse dollars te worden betaald.

WiFi

Er is WiFi beschikbaar voor $10,- USD per week per apparaat. Hoewel ze deze service bieden, raden we toch aan om bij aankomst op het vliegveld van Harare een simkaart met databundel aan te schaffen.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.