Skip to main content

Vrijwilliger Medisch Assistent

vanaf 1145,-
Windhoek, Namibie
2 tot 10 weken

Help mee als vrijwilliger medisch
assistent in Namibie

Als vrijwilliger medisch assistent krijg je bij dit project in Namibië de zeldzame kans om bij een kliniek, samen met een team, de lokale San-gemeenschap te behandelen en te helpen. Je leert over de veel voorkomende ziekten die de lokale bevolking treffen en hebt nauw contact met patiënten.

De begeleiding wordt afgestemd op jouw vaardigheidsniveau, achtergrond en kennis. Als medisch vrijwilliger heb je geen medische vaardigheden nodig, maar mocht je die wel hebben, dan is er genoeg ruimte om daarin te groeien. Kortom dit project als medisch vrijwilliger bied je een unieke kans om de lokale gemeenschap in Namibië te helpen.

Wil je liever scholieren helpen aan een mooie toekomst? Neem dan een kijkje bij het Namibië Klassenassistent project, waarbij je als vrijwilliger de gediscrimineerde kinderen ondersteunt.

Baby check medisch assistent Namibie
Als medisch vrijwilliger aan het werk in Namibie

Inclusief

 • Hulp voor vertrek
 • Vliegveld transfers
 • Alle overnachtingen op het project
 • 3 maaltijden per dag
 • Projectkosten en -benodigdheden
 • 24/7 ondersteuning door ervaren internationale en lokale medewerkers
 • Volledige oriëntatie

Exclusief

 • Vliegticket
 • Reisverzekering
 • Visum (indien nodig)
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke uitgaven

Werkzaamheden

 • Helpen in de kliniek om problemen zoals tuberculose te behandelen
 • Het verstrekken van voedsel en zorg aan de gemeenschap
 • Assisteren bij outreach-sessies
 • Patiëntobservaties registreren: bloeddruk, hartslag, zuurstofsaturaties, temperatuur
 • Uitvoeren van urinezwangerschaps- en peilstoktests voor patiënten en het vastleggen van bevindingen
 • Baby’s wegen en groeigrafieken opnemen
 • Glucose testen en opnemen
 • Basis wondreiniging en dressing
 • Assisteren in de kliniekapotheek
 • Gezinsplanning
 • Invoer projectgegevens
 • Donaties sorteren en verdelen
 • Algemeen onderhoud en schoonmaak van de kliniek
 • Spelen met de lokale kinderen die naar de kliniek gaan
 • Voedselpakketten klaarmaken voor patiënten
 • Patiëntinformatie en enquêtereacties opnemen tijdens een outreach-reis
 • Assisteren in de onderwijsruimte

Medisch Kliniek

Kliniek

De kliniek behandelt jaarlijks zo’n 3.500 patiënten. Ongeveer 40% van de patiënten zijn kinderen en ongeveer 90% zijn San, de rest zijn voornamelijk Herero en Damara sprekende Namibiërs. Als medisch vrijwilliger wordt je volledig ondergedompeld in de cultuur van Epukiro, de thuisbasis van de San Bushman. Ervaar het dagelijkse leven en de gemeenschappelijke strijd waarmee de gemeenschap wordt geconfronteerd.

TB en HIV komen veel voor, net als alcoholisme. Er zijn uiteraard ook veel patiënten met alledaagse problemen. Veel voorkomende ziekten bij de kinderen zijn onder meer schimmelinfecties, darmwormen, diarree, uitdroging, ondervoeding en mondinfecties (bijvoorbeeld spruw). Op zichzelf zijn deze infecties en ziekten mogelijk niet bijzonder ernstig. Als ze echter onbehandeld blijven, zullen ze veel erger worden. Wat leidt tot complicaties en in ernstige gevallen zelfs tot de dood. Jouw hulp kan dus van levensbelang zijn.

Tijdens het vrijwilligerswerk leer je meer over de lokale manier van leven en geef je zorg aan mensen die in extreme armoede leven op de afgelegen locatie van de kliniek.

Begeleiding

Als medisch vrijwilliger werk je samen met de artsen en verpleegkundigen. Zo kom je meer te weten over de veel voorkomende ziekten die de lokale bevolking treffen en hoe deze te behandelen. Aan de hand van jouw vaardigheidsniveau, achtergrond en kennis worden je taken als vrijwilliger afgestemd.

Toekomstige medische studenten kunnen een introductie verwachten over klinische basisvaardigheden, anamnese en onderzoeken van patiënten. Opgeleide professionals zullen worden gevraagd om patiënten te helpen en te assisteren tijdens het outreach-werk. Dit biedt een geweldige kans voor getrainde professional’s om een ​​grotere impact te hebben op de mensen die het meest hulp nodig hebben. Maar dus ook als je geen ervaring hebt, ben je als medisch vrijwilliger van groot belang voor deze mensen.

Extra informatie

Aankomst

Je aankomst- en vertrekbasis is het Wildlife Sanctuary, dat dicht bij Windhoek Airport ligt. Vanuit hier heb je gratis vervoer van en naar Windhoek International Airport of Windhoek City. Dus je kunt als medisch assistent je werk als vrijwilliger combineren met het Wildlife Rescue Project. Dit geeft je de unieke kans om ook met wilde dieren te werken!

De kliniek waar je als medisch assistent aan het werk gaat, ligt op ongeveer 4 uur rijden van het Wildlife Sanctuary. Vanuit hier vertrekken de transfers iedere zondag naar de kliniek en komen terug op vrijdagmiddag. Dit betekent dat je uiterlijk op zaterdag aan moet komen in Namibië.

Klimaat

Windhoek heeft een halfwoestijnklimaat, met zeer hete zomers en milde winters en temperaturen die ’s nachts sterk dalen. Gemiddeld schijnt de zon in Namibië ongeveer 300 dagen per jaar. De zomer is van oktober tot april, waar de temperaturen 40 graden Celsius kunnen bereiken en ’s nachts dalen tot onder de 0 graden Celsius, dus neem naast zomerkleding ook een dikke trui mee. De gemiddelde dagelijkse temperatuur varieert van 20 tot 30 graden Celsius.

De neerslag valt meestal tussen november en maart, wanneer zware onweersbuien kunnen worden verwacht. De winter is van mei tot september met heerlijke warme dagen die in contrast staan met zeer koude nachten, wanneer de temperatuur vaak tot onder het vriespunt daalt. De meest populaire tijd om aan dit project deel te nemen is tussen maart en oktober, wanneer de regenval het laagst is en de temperaturen mild.

Accommodatie

In een huis naast de kliniek zijn twee- of driepersoonskamers, deze deel je met andere vrijwilligers van hetzelfde geslacht. Het huis heeft twee badkamers en een keuken en zithoek. En er is een wasmachine beschikbaar waar vrijwilligers gebruik van kunnen maken. Vanwege het slechte ontvangst is er bij dit project geen WiFi aanwezig. Zorg er dus voor dat je een lokale simkaart met data bij de luchthaven koopt.

Maaltijden

Bij dit project zijn er drie maaltijden per dag inbegrepen. Maar van de vrijwilligers wordt wel verwacht dat er wordt geholpen bij de schoonmaak- en kooktaken.

Startdatums & prijzen

Klik op deze link voor meer informatie over de startdatums en de prijzen van het Medisch Assistent vrijwilligerswerk project in Namibië.

Projecten combineren

Het is zeker mogelijk om het Vrijwilliger Medisch Assistent project met andere projecten te combineren. Sluit je bijvoorbeeld na dit project aan bij het Neushoorn Ranger Project, waarbij je als Ranger de bedreigde dieren van Namibië beschermt. Of neem een kijkje bij onze andere vrijwilligersprojecten en laat ons weten wat je wensen zijn.

Verblijf verlengen

Zou je eventueel langer dan 10 weken in Namibië vrijwilligerswerk willen doen, laat het ons dan weten. In overleg met het natuurreservaat kun je eventueel verlengen of een project combineren.

Toelatingseisen

Je moet 17 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan dit project in Namibië. Daarnaast moet je een teamplayer en behulpzaam zijn.

Visum

Als Nederlander of Belg mag je maximaal drie maanden in Namibië verblijven zonder een visum aan te vragen. Neem contact op met de Ambassade van Namibië in Brussel wanneer je langer dan 3 maanden vrijwilligerswerk wilt gaan doen.

Vaccinaties

Bekijk de website van thuisvaccinatie.nl voor meer informatie over de aanbevolen vaccinaties voor Namibië.

Garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Reisvoorbereiding

Neem een kijkje op onze Veelgestelde Vragen pagina voor inpaktips en andere handige reistips. Zoals welke reisverzekering je kunt aanschaffen, waar je een e-simkaart kunt bestellen en of je met een koffer of backpack moet reizen.

Stel je vraag aan ons!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.