Skip to main content

Anderen helpen geeft ontzettend veel voldoening. Wanneer jij deze stap wilt zetten, kan vrijwilligerswerk in het buitenland jouw roeping zijn. Hiermee kun je de wereld rondreizen, nieuwe plaatsen zien en nieuwe mensen ontmoeten. Maar vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika is meer dan alleen een vakantie. Het betekent voorover in de echte wereld duiken, je handen vuil maken, jezelf blootstellen aan dingen die moeilijk zijn om te zien, en daarbij betekenis geven aan je leven en aan die van anderen. Hieronder beschrijven we een aantal punten die handig zijn om te weten, zodat jij met een zeker gevoel in de schoenen van een vrijwilliger kan stappen.

Wat je moet weten voordat je aan vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika begint

Vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika is de beste gelegenheid om iets belangrijks te doen terwijl je reist. Je ziet direct de impact die jij hebt als vrijwilliger op bijvoorbeeld een gemeenschap, een hondenopvang of een natuurbehoud project. Je zult liefde en hulp brengen aan mensen en dieren in nood. De dankbaarheid die je hiervoor terugkrijgt is elke inspanning waard. Wanneer je dit graag wilt doen, zul je ongetwijfeld vragen hebben over vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voorbereiden en nog eens voorbereiden.. Als je een ervaren reiziger bent, dan weet je hoeveel tijd het kost om een buitenlandse reis te organiseren. Onderschat deze voorbereidingsperiode niet voordat je vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika gaat doen. Van onderzoek naar programma’s, bestemmingen en projecten tot het inpakken en budgetteren. Je zult merken dat vrijwilligerswerk in het buitenland niet zomaar een beslissing is. Houd ook rekening met eventueel de tijd die je nodig hebt voor het inzamelen van geld, want vrijwilligerswerk is eigenlijk nooit gratis. Lees hier meer over bij onze volgende tip.

Reisvoorbereiding naar Latijns-Amerika Groepsreizen en Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika brengt kosten met zich mee

Waarom moet je eigenlijk betalen als jij als vrijwilliger aan de slag gaat? Eigenlijk voor alle vrijwilligerswerk projecten in het buitenland moet er betaald worden. Het kost namelijk geld om vrijwilligers te ontvangen, zoals kost en inwoning en de middelen die nodig zijn om een vrijwilligersproject uit te voeren. Maar geen zorgen, want het is niet altijd slecht om te betalen voor vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika. Het beste advies wat wij kunnen geven is dat je goed onderzoek doet, zodat je weet waar je geld naartoe gaat. De projecten die Oak Travel aanbiedt zijn al met zorg uitgezocht. Er wordt hier goed voor de vrijwilligers gezorgd en het geld gaat alleen naar de projecten.

Wanneer jij een goed gevoel hebt bij een vrijwilligerswerk project en je hiervoor wilt aanmelden, kun je altijd iets extra’s doen zoals het inzamelen van donaties. Je zult merken dat anderen meer dan bereid zijn om te doneren aan een goed doel. Ze gaan misschien niet met je mee naar het buitenland, maar ze krijgen toch het gevoel dat ze deel uitmaken van de missie!

Vrijwilligerswerk is ook voor eigen ontwikkeling

Als vrijwilliger kun je een verschil maken in het leven van anderen, maar ook help je jezelf op veel manieren. Je krijgt er ontzettend veel dankbaarheid voor terug en de waardevolle vaardigheden zullen schitteren op je cv. En het plezier met nieuwe vrienden is natuurlijk ook heel belangrijk. Het vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika stelt je in staat om een nieuwe cultuur te omarmen. Veel mensen zijn gemotiveerd om vrijwilligerswerk te doen voor de culturele onderdompeling, persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Dus als vrijwilliger geef je veel, maar ontvang je misschien nog meer.

Overal ter wereld kun je vrijwilligerswerk doen

Dat klopt, overal. Dus niet alleen in Latijns-Amerika, maar bijvoorbeeld ook in Azie en Afrika. Wanneer de meeste mensen denken aan vrijwilligerswerk in het buitenland, stellen ze zich voor dat ze naar een derdewereldland reizen en in extreme omstandigheden helpen. Maar vrijwilligerswerk is overal nodig.

Heb je altijd al gedroomd van vrijwilligerswerk tijdens een reis door Australië? Plan dan in je tussenjaar of zomervakantie een aantal weken Down Under en zorg hier voor het behoud van de schildpadden in het Great Barrier Reef! Of help in Thailand de olifanten aan een betere toekomst. Want overal ben jij als vrijwilliger nodig.

Vrijwilligerswerk in het buitenland helpt je bij het vinden van een baan

Wist je dat de kans groter is dat je wordt aangenomen voor een baan als je vrijwilligerservaring op je CV hebt staan? Want vrijwilligerswerk in het buitenland laat je CV stralen! Je doet namelijk ervaring op uit de echte wereld en leert waardevolle vaardigheden die relevant zijn voor elk carrièrepad: geduld, hard werken en aanpassingsvermogen. Het laat zien dat je passie hebt en bereid bent om moeite te doen voor iets zinvols, zelfs als wat je ervoor terugkrijgt niet in geld is.

Je perspectief zal veranderen

Dit is misschien waar je van te voren niet op voorbereid bent, want de impact van vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika zal zeker invloed hebben op jou. Het zal het leven wat je leidt in een ander perspectief plaatsen. Je ogen gaan open voor nieuwe culturen, je ziet nieuwe manieren van leven en je zult de basisbehoeften leren waarderen waar je normaal gesproken niet lang over nadenkt. Je krijgt een beter begrip voor de problemen die overal ter wereld zijn, je ontdekt nieuwe passies en uiteindelijk zal je toekomst onherroepelijk veranderen.

Leave a Reply