Skip to main content

Veel mensen hebben als doel ooit een bijzondere reis te maken naar Australië. Er zijn verschillende manieren om deze wens te vervullen. Je kunt een aantal weken gaan rondreizen met een campervan of je kunt een Working Holiday Visum (WHV) aanvragen en werken en reizen onderweg combineren. Waar veel mensen misschien niet aan denken, is dat ook vrijwilligerswerk in Australië heel bijzonder is. Vooral als jij een dierenliefhebber bent, is dit misschien wel de allerbeste keuze die je ooit gaat maken. Bij Oak Travel bieden we in totaal vijf verschillende projecten aan.

Vrijwilligerswerk in Australië - Werken met dieren in Australie
Vrijwilligerswerk in Australië - werk aan het behoud van de schildpadden
Port Douglas Wildlife Habitat

Dit vrijwilligersproject is de kroon op jouw tijd in Australië. Wildlife Habitat is namelijk bekroond voor hun werk, en ze zijn een toonaangevende eco-natuurbelevenis. Als vrijwilliger ga je aan de slag met wilde dieren zoals koala’s, pythons, krokodillen, vogels en kangoeroes. Als je durft kun je ze zelfs met de hand voeden! De eerste dagen ben je vooral bezig met oriëntatie, zodat je je snel genoeg thuis voelt in deze dierlijke omgeving. Na de eerste dag begin je direct met het werken met de dieren, en maak je meteen deel uit van het team.

Cairns Rainforest & Wildlife

Ben jij een echte teamplayer met een groot hart voor de natuur? Dan is dit project geschikt voor jou. Je kunt namelijk drie dagen in de week gaan werken met dieren bij Rainforestation Kuranda, wat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ze beschermen hier voornamelijk vogels, reptielen en zoogdieren met behulp van vrijwilligers. Ook zoeken ze vrijwilligers voor het ZOOM Wildlife Doom project en de Australian Butterfly Sanctuary. Alle werkzaamheden zijn enorm gevarieerd en je hebt hier de kans om een aantal unieke ervaringen op te doen.

Albury Wildlife Project

Bij dit bijzondere project werk je als vrijwilliger met wilde dieren die gewond, ziek of wees zijn geworden in Australië. Dit opvangcentrum is namelijk opgericht als toevluchtsoord voor deze dieren. Als vrijwilliger word je gevraagd direct te ondersteunen bij het behandelen van meer dan 200 verschillende diersoorten. Tijdens jouw werkdag verzorg je de dieren, bereid je het voedsel, speel je met de dieren en maak je de behuizingen schoon. Ook leuk aan dit project is de gezamenlijke woonruimte met de andere vrijwilligers.

Cairns Schildpadden Project

Het revalidatiecentrum op Fitzroy Island in de buurt van Cairns behandelt gewonde en zieke zeeschildpadden uit de Great Barrier Reef en het Cape York gebied. De meeste schildpadden zijn ziek, verhongerd of ze hebben letsel opgelopen door bijvoorbeeld boten. Als vrijwilliger ga je op zoek naar deze zieke en gewonde schildpadden. Ze worden ‘getagd’ zodat onderzoekers ze kunnen volgen vanuit het opvangcentrum. Ook maak je de stranden vrij van spooknetten en puin.

Surf & Care Vrijwilligersproject

Toch liever niets met dieren doen? Ga dan voor het Surf & Care project in Sydney. Tijdens de eerste 9 dagen reis je naar de stranden van Arrawarra en Byron Bay, om te werken aan duinvernieuwing. Ook pak je met de groep Beach Clean Ups aan. Tijdens een educatieve kajak tour ruim je afval op uit de rivieren en leer je meer van de lokale milieuactivisten.

Werkvisum

Voor het doen van vrijwilligerswerk in Australië heb je geen werkvisum nodig. Je mag dit in principe doen met een simpel toeristenvisum, maar daar zitten wel een aantal voorwaarden aan. Het vrijwilligerswerk moet bijvoorbeeld onbetaald zijn. Dat wil zeggen dat je wel zakgeld of leefgeld mag ontvangen, net als kost- en inwoning. Maar een uurloon is niet toegestaan. Als je wel graag een uurloon wil verdienen, zul je een Working Holiday Visum moeten aanvragen. Je mag met dit visum 12 maanden werken en reizen, waarvan maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever. Let op: voor zowel het toeristenvisum als een WHV moet het hoofdmotief ‘reizen’ zijn. Denk van tevoren goed na over wat je precies wil, het is namelijk niet mogelijk een WHV vanuit Australië aan te vragen. Dit moet je al in Nederland doen. Dus ook als je na jouw vrijwilligersproject op andere plekken in Australië wil gaan werken, heb je dit visum nodig.

Vrijwilligerswerk en reizen combineren

Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om vrijwilligerswerk met een mooie reis te combineren. Als je eerste een aantal weken je beste beentje hebt voortgezet, kun je daarna lekker ontspannen tijdens een mooie reis. Je kunt bijvoorbeeld als verlengde (of start) een hop-on hop-off buspas boeken om Australië op eigen tempo te verkennen. Hiermee kun je zelf bepalen waar je in- en uitstapt en hoe lang je ergens blijft. Ook kun je natuurlijk op eigen houtje rondreizen, of samen met ons jouw reis op maat samenstellen.

Leave a Reply

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Close Menu
Op reis tijdens coronaIk wil op reis! Maar wat is er mogelijk?

Op dit moment is het reizen naar een aantal landen mogelijk, natuurlijk wel met verschillende COVID maatregelen. Wij houden voor de landen waar Oak Travel reizen aanbiedt, de maatregelen en adviezen goed in de gaten. Laat reisexpert Joey je helpen bij het maken van de beste keuze. En hij zorgt ervoor dat jij op een verantwoorde manier een hele toffe reis kunt maken!

×